10 terveellisintä ruokaa listattiin – syöthän jo näitä?

vihersmoothie
Shutterstock

Ruoat, joihin emme yleensä kiinnitä erityisesti huomiota, voivat olla yllättävän terveellisiä.

Maailman terveellisimpien ruoka-aineiden listaus osoittaa, että moni tavallinen kotiruoka vie voiton eksoottisista superruoista. Tässä ovat maailman kymmenen terveellisintä ruokaa:

1. Sitruuna

Sitruuna sisältää yli 100 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta, mikä puolestaan auttaa parantamaan HDL-kolesterolitasoja ja vahvistamaan luita.

2. Parsakaali

Parsakaali sisältää K-vitamiinia yli 100 prosentin verran päivittäisestä tarpeesta ja C-vitamiinia peräti kaksinkertaisesti päivittäiseen tarpeeseen nähden.

3. Tumma suklaa

Jo pienikin määrä, pala tai kaksi tummaa suklaata päivittäin voi alentaa verenpainetta muutoin terveillä henkilöillä. Kaakao sisältää runsaasti flavonoideja ja antioksidantteja, jota alentavat huonoa LDL-kolesterolia ja nostavat hyvää HDL-kolesterolia.

4. Peruna

Yksi punakuorinen peruna sisältää 66 mikrogrammaa folaattia. Bataatissa puolestaan on runsaasti A-vitamiinia, joka tehostaa kehon puolustusjärjestelmää.

5. Lohi

Lohi on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde, joka on linkitetty pienempään masennuksen, sydänsairauksien sekä syövän riskiin. Lohi sisältää myös runsaasti niasiinia, joka on tärkeää muistille.

6. Saksanpähkinä

Saksanpähkinät sisältävät kolesterolia mahdollisesti alentavia omega-3-rasvahappojen enemmän kuin mitkään muut pähkinät.

7. Avokado

Avokadot ovat täynnä terveellisiä pehmeitä rasvoja, jotka auttavat pitämään kolesterolitasot hyvinä. Avokadossa on myös runsaasti kuitua ja folaattia.

8. Valkosipuli

Bakteereita torjuva monikäyttöinen ja voimakas mauste valkosipuli voi myös parantaa kolesterolia ja alentaa verenpainetta.

9. Pinaatti

Antioksidantteja sisältävä pinaatti edistää silmien terveyttä.

10. Palkokasvit

Pavut, linssit ja herneet voivat neljä kertaa viikossa syötynä pienentää sydänsairauksien riskiä jopa 22 prosentilla. Palkokasvit sisältävät runsaasti hyvälaatuista kasviproteiinia. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!