Älä koskaan lusikoi avokadoa – 20 faktaa superhedelmästä

Avokado
Avokado on monikäyttöinen hedelmä. Colourbox

Avokado on herkullista ja monikäyttöistä superruokaa. Monet ovatkin ottaneet sen osaksi päivittäistä ruokavaliotaan.

Avokado on tunnettu terveellisyydestään, mutta oletko kuullut näistä mielenkiintoisista faktoista?

1. Vie nälän

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan puolikkaan avokadon syöminen aterian yhteydessä auttaa pitämään nälän poissa useamman tunnin ajan.

2. Kolesteroliton

Avokadon sisältämää rasvaa kutsutaan hyväksi. Se auttaakin alentamaan kolesterolia. Yhdysvaltalaisen American Heart Associationin julkaiseman tutkimuksen mukaan avokado onkin erinomaista sydämelle.

3. Täydellistä vauvanruokaa

Avokado on soseutettuna erinomaista ruokaa jo kiinteää ruokaa syövälle vauvalle äidinmaidon lisäksi.

4. Korvaa levitteet

Avokadoa voi käyttää levitteenä korvaamaan esimerkiksi voin ja margariinin. Avokadoa ja siitä puristettua öljyä voi käyttää myös leivontaan.

5. Vitamiinipitoista

Yksi avokado sisältää melkein 20 eri vitamiinia ja mineraalia. Tämä herkullinen hedelmä on erittäin ravinnerikasta ja sisältää antioksidantteja.

6. Yksi lajike yli muiden

Yleisin avokadolajike kaupoissa on Hass. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Ettinger ja Fuerte.

7. Puhdasta ravintoa

Avokadon paksu kuori estää tehokkaasti myrkkyjä imeytymästä hedelmään. Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Environmental Working Groupin mukaan avokado on yksi puhtaimmista hedelmistä.

8. Toimii myös juomana

Avokadosta soseutettuna maitoon saa tehtyä erinomaisen ja ravinteikkaan pirtelö. Intiassa juomaa maustetaan esimerkiksi kardemummalla.

9. Vähäsokerinen

Avokado sisältää vain vähän sokeria, muihin hedelmiin verrattuna.

10. Meksikolainen tausta

Avokadon ”kotimaa” Meksiko on suurin avokadojen tuottajamaa. Avokado on alun perin lähtöisin Keski-Meksikosta ja ensimmäiset arkeologiset todisteet siitä juontavat yli 12 000 vuoden taa.

Kansainvälisistä markkinoista Meksikolla on 45 prosenttia. Muita suuria tuottajia ovat Chile, Indonesia ja Yhdysvallat.

11. Eniten ravinteita kuoressa

Suurin osa avokadon ravinteista on lähellä kuorta olevassa hedelmälihassa. Avokadoa ei kanattakaan kuopia kuoresta lusikalla, vaan se tulisi kuoria hellävaroen.

12. Makeaa ja suolaista

Avokadoa voi nauttia niin makeassa kuin suolaisessakin muodossa. Varsinkin Brasiliassa avokadoa syödään jälkiruokana sokerin ja limen kera, kun taas joissain kulttuureissa avokadoa käytetään suolaisessa ruoanlaitossa.

13. Valtava määrä reseptejä

Avokadoa sisältäviä ruokareseptejä on maailmalla tuhansia. Suomessa yksi tunnetuimmista on avokadopasta.

14. Parasta raakana

Paras tapa käyttää avokadoa on syödä se raakana. Avokadosta voi kuumentaessa tulla helposti kitkerän makuista.

15. Superruokaa

Avokadoa pidetään maailmanlaajuisesti todellisena superruokana. Vitamiinien ja mineraalien, kuten kaliumin ja foolihapon lisäksi se sisältää muihin hedelmiin verraten paljon proteiinia ja kuituja.

16. Yllättävä nimitys

Avokado on asteekkien kielellä ”ahuacatl”, mikä tarkoittaa suomeksi kivestä. Sana saattaa liittyä sen sisältämään kiveen, mutta avokadon sisältämä B6-vitamiini lisää hormonintuotantoa, mikä taas näkyy seksuaalisena intohimon kasvuna miehillä.

17. Avokado kypsyy myös kotona

Ei ole väärin ostaa avokadoja, kun ne ovat kovia ja vihreitä. Avokadot kypsyvät nopeasti kotona muutamassa päivässä. Niiden laittaminen paperipussiin tai banaanien läheisyyteen nopeuttaa kypsymistä.

18. Erinomainen salaattikastike

Soseutettu avokado toimii soseutettuna vaikka salaatinkastikkeena.

19. Älä heitä kiveä pois

Avokadon sisällä olevasta kivestä voi kasvattaa kotona oman taimen. Tiesitkö, että kiveä voi käyttää myös tekstiilien värjäämiseen. Yllättäen se värjää kankaan vaaleanpunaiseksi.

20. Rentouttava naamio

Avokadon antioksidantit ja mineraalit ovat omiaan kosteuttavassa kasvonaamiossa. Soseuta avokado ja levitä tahna kasvoille. Avokadosose kosteuttaa myös hiuspohjaa ja auttaa ravitsemaan hiuksia.

Päivitys: Artikkelin otsikkoa muokattu 9.11.2015 7:11. Alkuperäisessä otsikossa mainittiin virheellisesti avokadon syömisen lusikalla olevan kiellettyä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja