Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Makkaramiehetkin innostuivat – onko broileri oikeasti terveellistä?

Broilerilla ei kannata korvata kalaa, mutta punaista lihaa siipikarjalla on terveyden kannalta järkevä korvata.
Broilerilla ei kannata korvata kalaa, mutta punaista lihaa siipikarjalla on terveyden kannalta järkevä korvata. Shutterstock
Julkaistu 09.03.2016 15:45

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Suomalaiset kuluttavat lihaa noin kilon viikossa. Erityisesti siipikarjanlihan kulutus on lisääntynyt, vaikka suurin osa syödystä lihasta onkin edelleen punaista.

Siipikarjanlihan kulutus Suomessa on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1995. Vaalea liha maistuu erityisesti korkeammin koulutetuille. 

– Korkeammin koulutetut syövät enemmän siipikarjanlihaa ja nautaa ja vähemmän makkaraa. Vähemmän koulutetuilla tilanne on päinvastainen, kertoo elintarviketieteiden tohtori Marja-Leena Ovaskainen.

Toisaalta siipikarja löytää tiensä yhä useammin myös makkaraa suosivien lautaselle. 

– Kiintoisaa on, että siipikarja on lopultakin lyönyt läpi myös siellä vähemmän koulutettujen miesten ruokavaliossa, eli se viimeinenkin ryhmä on tullut ajan virtaan mukaan, Ovaskainen toteaa.

Mutta onko siipikarjanliha terveellistä, ja kannattaako sen käyttöä lisätä?  

– Terveysyhteyksiltään siipikarjanliha näyttäisi olevan neutraali. Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että sen runsas tai vähäinen käyttö olisi millään tavalla yhteydessä terveyteen, sanoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Jos kalan vaihtaa siipikarjaan, se on terveyden kannalta huono juttu, mutta jos punaisen lihan vaihtaa siipikarjaan, se on terveyden kannalta hyvä asia, Fogelholm tiivistää järkeväksi ohjenuoraksi.

Marja-Leena Ovaskainen ja Mikael Fogelholm puhuivat lihan kulutuksesta Hanna Mattilan toimittaman Vähemmän lihaa (Gaudeamus, 2016) -kirjan julkistustilaisuudessa.

4:14Vuohenjuusto-broileripasta.

Lisää aiheesta:

Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Lähes 80 kiloa suomalaista kohden vuodessa – lihankulutuksessa ennätys, siipikarjan kysyntä lähti lentoon”Ihmistä ei rakennettu vegaaniksi” – voiko ilman lihaa pärjätä? Ravitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio”
LihaRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • ke08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos