Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua

0:52Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti
Julkaistu 10.10.2021 08:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monet leivonnaiset voivat mennä pieleen, jos leipoo vääränlämpöisillä raaka-aineilla. Erityisesti kananmunien kanssa kannattaa olla tarkkana. 

Videolla näppärä niksi kanamunan valkuaisen ja keltuaisen erotteluun

Kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laineen uunituoreessa Leivonta – Leipurin keittiössä -teoksessa (Readme 2021) paneudutaan kotileivonnan perusteisiin. Uutuuskirja on nykypäivään soveltuva tietoteos leivonnasta ja sisältää myös runsaasti sekä suolaisia että makeita reseptejä.

Arja Elina Laineen Leivonta – Leipurin keittiössä (Readme 2021) on tietoteos leivonnasta. 

9789523732629Readme

Arja Elina Laine nosti kirjan julkistustilaisuudessa esiin yhden leivontamokan, johon monet suomalaiset sortuvat: raaka-aineita ei muisteta ottaa huoneenlämpöön ennen leipomista. Erityisesti tämä sääntö pätee kananmuniin, sillä jääkaappikylmistä kananmunista ei välttämättä synny kuohkeaa munavaahtoa.

– Ottakaa munat huoneenlämpöön, se tekee kuohkean vaahdon. Aika monella ihmisellä kuitenkin on ne kananmunat jääkaapissa.

Myös kananmunan iällä on väliä: "Keski-ikäinen muna on paras"

Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kananmunan iällä voi olla väliä leipoessa. 

– Tuore muna ei välttämättä vatkaudu niin hyvin. Kannattaa valita hieman iäkkäämpi. Voisi sanoa, että keski-ikäinen muna on paras.

Kananmunatuottaja Kultamunan markkinointijohtaja Katriina Virtanen vahvistaa väitteen siitä, kananmunan iällä on merkitystä leivonnassa.

– Iällä on merkitystä. Jos haluaa erotella keltuaisen ja valkuaisen, tuore ja pieni muna erottuu helpommin. Siinä ovat rakenteet vahvemmat, Virtanen sanoo.

Kananmuna jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Onko sitten väliä, säilyttääkö kananmunaa huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

– Oikeasti ideaali lämpötila on siinä välissä. Mutta tärkeintä on, että lämpötila ei vaihtele.

Jos kananmunat siis päättää säilyttää jääkaapissa, kannattaa ne säilyttää siellä loppuun saakka. Kananmunat säilyvät kuitenkin vallan hyvin myös huoneenlämmössä ja ahkeralle kotileipurille tämä säilytyspaikka voi olla kätevämpi ratkaisu.

Lue myös: Mitä eroa oikeasti on valkoisilla ja ruskeilla kanamunilla? Munafaktat, joita et välttämättä vielä tiennyt

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautuaMissä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Arja lisää tiikerikakun joukkoon yhden ainesosan – täydellisen suklainen lopputulos: "Se herkumpi versio"Pitääkö kananmunia oikeasti säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa?Voi hiivatti! Leipurimestari Kari tyrmää yleisen harhaluulon, johon sinäkin olet uskonutKaksi yleistä syytä, miksi pullat epäonnistuvat – älä sorru näihin!
KananmunaLeivontaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin

  • 20.5.17:01
    Ruoanlaitto

    Ravintolakokkien kikka parhaaseen munakokkeliin – oletko testannut?