Ysäritähti Pandora on kokenut urallaan häirintää ja arvostelua – ei antanut ilkeiden sanojen lannistaa: "Minulle sanottiin, etten ollut tarpeeksi nätti"

4:51
Katso Pandoran koko haastattelu videolta: "Levy-yhtiö pohti, laulanko minä vai joku nätimpi nainen"

Pandora, oikealta nimeltään Anneli Magnusson, hurmasi koko maailman teknomusiikillaan 90-luvulla. Harva kuitenkin tietää, että "Pandoran paikka" oli lähellä mennä aivan jollekin toiselle henkilölle.

Vantaalla puolet ajastaan asuvalla Pandoralla riittää nyt kiireitä. Hän astelee pian lavalle yhdessä Teflon Brothersien kanssa kilpailemaan Suomen euroviisuedustajan tittelistä.

Ennen kuin puhe kääntyy kokonaan Uuden Musiikin Kilpailuun, laulajalta on pakko kysyä, miten Pandora-ilmiö sai oikein alkunsa?

Kotisohvallaan istuva laulaja naurahtaa.

– Yritän pitää tämän tarinan mahdollisimman lyhyenä ja ytimekkäänä, Pandora varoittelee.

Hän palaa muistoissaan lapsuuden junamatkaan, joka teki häneen lähtemättömän vaikutuksen.

– Isovanhempani asuivat Östersundissa, minne matkasimme joka kesä junalla. Kerran samaan vaunuun sattui joukko musisoivia nuoria, joista kaksi soitti kitaraa.

Kymmenenvuotias Anneli innostui.

– Lähestyin heitä koko ajan, kunnes lopulta huomasin istuvani keskellä heitä kuuntelemassa heidän soittoaan. Se ilo ja energia, joka heidän soitostaan välittyi ei ole vieläkään unohtunut.

– Olin kuin taivaassa kuunnellessani tuota soittoa. Vaikeina aikoina palaan tuohon hetkeen, ja muistan, miksi haluan olla musiikkialalla.

Merkittävä hetki

Kansainvälisesti miljoonia albumeja myynyt laulaja toteaakin kyseisen hetken herättäneen hänessä halun kokea tuon samaisen tunteen uudelleen.

Oman ensimmäisen kitaransa Pandora hankki 14-vuotiaana. Sitä ennen hän käytti luvatta isänsä kitaraa.

– Isäni oli tarkka, ettei kitaraan kukaan koskenut. Minulla tuli aina hirveä kiire koulusta kotiin soittamaan salaa ennen kuin isäni tuli töistä, Pandora muistelee huvittuneena.

Pandoran pitää olla "kuuma misu"

Ensikosketus Pandoran maailmaan tapahtui Annelin opiskellessa musiikkiopistossa.

Levy-yhtiön toimesta hänet kutsuttiin laulamaan demoversiota Trust Me -kappaleesta, josta oli tuleva massiivinen hitti ympäri maailmaa.

Vielä tässä vaiheessa hänelle ei kuitenkaan laulajan paikkaa luvattu.

– Minulle sanottiin, etten ollut tarpeeksi nätti. He halusivat keulakuvan olevan joku kuuma misu.

Muut hakijat olivat ammattimalleja, mutta heidän joukosta ei kuitenkaan löytynyt Annelin kaltaista laulajaa, joten levy-yhtiö kääntyikin pian Annelin puoleen.

– Sanoin heille haluavani miettiä hetken päätöstä. Menin kotiin ja kohotin itselleni maljan, Pandora kertoo.

Pian musiikkihistoriassa kääntyikin uusi sivu, kun Trust Me ja Don't You Know valtasivat kansainväliset radiokanavat 90-luvun alkupuolella.

Metoo-kampanja nosti häirinnän esiin

Jo ennen musiikkiuransa alkua nuori Anneli sai kokea, millaiset vaarat maailmassa odottavat. Hän kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi 14-vuotiaana, tekijä oli laulajan tuttu.

– Hän nosti minut syliinsä ja yritti suudella minua. Jäädyin hetkeksi, mutta nousin pian ylös ja huusin hänelle. Olin kauhuissani, mutta samalla todella vihainen, Pandora muistelee tilannetta.

Artistin mielestä kansainvälinen metoo-kampanja, joka nostatti naisten kokeman seksuaalisen häirinnän esiin, oli tärkeä keskustelunavaus.

– Naisten ei tarvitse keksiä omasta päästään tarinoita, miten heitä on ahdisteltu. Naiset kohtaavat häirintää jatkuvasti, joten on tärkeää, että ihmiset ovat siitä nykyään tietoisempia.

Ihailu nousi päähän

Toinen opettavainen hetki artistille on ollut menestyksen ensivaiheet. Yhtäkkiä kaikki haluavat osan Pandorasta ja laulajaa riepotellaan konserttipaikasta toiseen.

– Kaikki se ihailu nousi päähän ja luulin olevani jotenkin parempi kuin muut. Ajattelin minusta tulevan miljonääri, jonka elämä on täydellistä, Pandora jatkaa.

– Kuinka vähän tiesinkään silloin elämästä.

Aluksi Pandora oli vain artistinimi, jonka alla epävarmaksi itsensä kokeva Anneli tunsi voimaantuvansa. Mitä enemmän hän oli Pandora, sitä enemmän hän tunsi inhoa itseään kohtaan.

– Pandorana minulla oli tukka ja meikit laitettuina. Kun otin ne keikan jälkeen pois, jäljelle jäin vain minä. Pidin itseäni rumana ja lihavana.

Hän muistaa käänteentekevän hetken, kun hän nojaa autonsa rattia vasten pitkän kiertueen jälkeen talonsa pihamaalla.

– Tajusin sillä hetkellä Annelin ja Pandoran olevan yhtä. Päätin siitä hetkestä alkaen askel kerrallaan antaa Annelin näkyä enemmän lavapersoonassani. 

Suomen seuraava edustaja Euroviisuissa?

Suomen edustaja ratkeaa 20. päivä helmikuuta Uuden Musiikin Kilpailussa.

Teflon Brothersit ja Pandora esittävät yhdessä retrosävelmiä säkenöivän I Love You -kappaleen, jossa kerrotaan pilke silmäkulmassa suomalaisen miehen kyvyttömyydestä ilmaista rakkautta vieraalla kielellä.

Yhtye onkin noussut yhdeksi ennakkosuosikeista, mutta laulaja vakuuttaa, ettei ole ottanut paineita.

– Olen valmis tähän haasteeseen. Minua on aiemminkin pyydetty edustamaan Suomea, mutta olen iloinen, että nyt siihen on mahdollisuus, artisti toteaa.

Hän ei vielä paljasta mitään tulevasta esityksestä, mutta lupaa jotain ennennäkemätöntä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja