Mainos

Yllättäviä tulkintaeroja: Saako lapselle antaa simaa vai ei?

Vappu lähestyy, ja juhlan tienoilla moni kulauttaa kurkkuunsa vappujuoma simaa. Siman sopivuudesta lapsille vallitsee kuitenkin epätietoisuutta. Alaikäinen simaostoksille lähtijä voi vetää vesiperän.

Ainakin S-ryhmässä ja K-ruokakaupoissa on sitouduttu tiukkaan linjaan.

– Emme myy alaikäisille simaa, joka sisältää edes pieniä määriä alkoholia. Noudatamme Päivittäistavarakauppayhdistyksen suositusta, jonka mukaan mitään juomia, jotka sisältävät alkoholia, ei tule myydä alle 18-vuotiaille, kertoo S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

– Jos alkoholia on tippakin, sitä ei myydä alle 18-vuotiaille. Sen sijaan alkoholittomia simoja myydään myös alaikäisille, sanoo puolestaan Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo.

Sima sisältää usein vähän alkoholia, mutta tarjolla on myös alkoholittomia simoja. Kaupoissa myytävän siman alkoholipitoisuus on yleensä korkeimmillaankin 0,8 prosenttia.

Lain mukaan raja menee 1,2 prosentissa: alaikäisille ei saa myydä juomia, jotka sisältävät alkoholia vähintään 1,2 prosenttia.

"Hieman hankala tuote"

Käytännössä siman myyminen tuntuu hämmentävän hieman myös kaupoissa. Esimerkiksi eräs K-supermarketin kauppias kertoo, että siman myymisestä on virinnyt aivan viime päivinä keskustelua kaupan sisällä.

- Lain mukaan simaa saa myydä käytännössä kaikille. En kuitenkaan tiedä, että kukaan pikkulapsi olisi tullut simaa ostamaan, kauppias pohtii.

Ruokakeskon Kalervokin myöntää, että sima on kaupan kannalta hieman hankala tuote.

- Ongelmana on, osaako kassahenkilö aina bongata, onko tuotteessa alkoholia, Kalervo toteaa.

Myös S-Ryhmän Alarotu vahvistaa, että siman myymisessä voi lopulta olla paikallisia eroja.

"Lapsille voi antaa simaa"

Entä miten on kotisiman laita? Marttaliiton kehittämispäällikön mukaan kyse ei käytännössä ole alkoholijuomasta.

- Lapsille voi antaa simaa. Kotisimaan tulee varmasti aavistus alkoholia, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä, pohtii liiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Hopsu-Neuvonen neuvoo käyttämään siman valmistuksessa vain pienen nokareen verran hiivaa. Kun hiivaa käyttää vain vähän, niin maku kuin siman alkoholipitoisuuskin pysyvät aisoissa.

Joissakin kaupan simoissa on käytetty hiivan sijaan sitruunahappoa. Tällöin ei Hopsu-Neuvosen mielestä oikeastaan enää ole kyse simasta.

- Hiiva kuuluu simaan, hän linjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.