Yllättävän moni suomalainen haaveilee tatuoinnista: Se todistaisi, että kestän kipua!

Helmi rohkaisi suomalaisia kertomaan mielipiteensä tatuoinneista. Suurin osa kertoi, ettei heidän ihoaan korista tatuoinnit – vielä.

Helmi kysyi lukijoiltaan mitä mieltä he ovat tatuoinneista: millaisia tarinoita ihoon ikuistetut tatuoinnit edustavat vai onko heillä ylipäätään tatuointeja. Kyselyyn osallistui 2 878 Helmen lukijaa.

Suurin osa lukijoista, 32 prosenttia, kertoi tatuoinnin olevan vielä haaveissa: heillä oli aikomus ottaa sellainen, kunnes aika olisi kypsä – tai tarpeeksi ikää mittarissa. Monet kertoivatkin suunnittelevansa tatuoinnin ottamista poismenneen läheisen muistoksi: "tatuointi olisi kynttilää kestävämpi".

Lukijat painottivat, että heillä oli paljon tarinoita kerrottavanaan: miksei sitä voisi kertoa iholla? Monille elämän selviytymistarinat olisivat tatuoinnin arvoisia. Monet halusivatkin, että tatuointi olisi merkki kovasta koetusta elämästä ja kivusta – tai kirjaimellisesti merkki siitä, että he kestävät kipua.


– Elämä on satuttanut. Pystyin kuitenkin pääsemään pois siitä mikä vei kaiken ilon. Haluaisin ottaa tatuoinnin, joka muistuttaa minulle huonon päivän tai ajan tullessa siitä minkä arvoinen olen, ettei kaikkea tarvitse sietää ja että olen vahva, jos niin vain tahdon.

– Tahtoisin mielellään vaikka koko yläkropan, se kertoisi että kestän kipua vaikken kai kestäisi? Sillä voi ilmaista, mikä elämässä on se tärkein kun menettää kaiken, ihmisiä tulee ja menee, mutta jotakin jää aina. Minä ottaisin mielellään vaikka nuotin, jonka lähellä olisi sydän, piikkilankaa, tikareja, verta... Tatuointi kertoo itsestä ja suhtautumisesta elämään.

Lukijoista puolestaan 30 prosenttia kertoi, ettei heillä ollut aikomustakaan hankkia tatuointeja ihoa koristamaan: monet uskoivat kyllästyvänsä tatuointiin alta aikayksikön tai pelkäävänsä, miltä tuo taideteos näyttäisikään vuosien päästä kiikkustuolissa.

18 prosenttia lukijoista kertoi, että heillä on yksi tatuointi. Koska nälkä kasvaa syödessä, monilla ei tatuointi ollut jäänyt vain yhteen: 20 prosenttia vastaajista oli otattanut enemmän kuin yhden tatuoinnin. Lähes jokainen vastaajista painotti, että tatuoinneilla oli suuri merkitys heille.

Millaisia tatuointeja suomalaiset sitten ottavat ja miksi? Lue vastaukset!

Yksi tatuointi – yksi tarina

Lukijoista 18 prosenttia kertoi, että heiltä löytyy yksi ja ainoa tatuointi. Vastauksissa toistuivat samat teemat: tatuointi oltiin otettu muun muassa vastasyntyneen lapsen kunniaksi, lemmikin tai läheisen poismenon vuoksi, elämästä selviämisen kunniaksi. Tatuointeja ei kuitenkaan oltu otettu hetken mielijohteesta, vaan jopa vuosienkin pohdinnan jälkeen.

– Minulla on yksi tatuointi. Kypsyttelin ajatusta pitkään, noin 5 vuotta. Olin ajatellut tatuoinnin ottoa, mutta en halunnut tatuointia sen itsensä takia tai siksi "että se on vaan siisti ja hieno". Sen piti symbolisoida jotain, jonka tiedän olevan minulle tärkeä koko elämäni. Valitsin luonnon minulle tärkeäksi elementiksi ja lehden sitä kuvaamaan. Lisäksi halusin, että tatuointi on kaunis, kuin koru. En ole koskaan tykännyt pitää koruja, nyt on sellainen omasta takaa lapaluiden välissä. Suostuin vielä siihen, että harjoittelija tekee tatuoinnin (hullu minä!), mutta siitä tuli oikein hieno ja kaunis! En ole katunut, enkä tiedä voinko kyllästyäkään, kun en näe sitä hirveän usein.

– Otin kuuden vuoden harkinnan jälkeen oikeaan kyynärvarteen kämmenen puolella tatuoinnin. Sen nimi on hallittu kaaos. Sitä voisi kuvailla sydämeksi jonka keskellä on hirveästi hässäkkää. Se siis tarkoittaa sitä, että minä, mun elämä ja läheiset ovat kaoottisia, mutta hallittavissa ja siltikin äärimmäisen rakkaita.

Tatuoinnit eivät olleet monille pelkkä hieno kuva tai mielenkiintoinen väriläikkä iholla: tatuoinneilla haluttiin kertoa tarina.

– Tatuointini kertoo levottomasta sielustani, kuinka tahtoisinkaan olla ja nauttia, mutta toisaalta tahtoisin mennä ja nauttia mitä maailma voi tarjota. Tahdon lentää.

– Haluisin nilkkaan japaniksi kanjeilla 'Aishiteru' eli "Minä rakastan sinua", koska se on ollut lause joka on pitänyt minut tähän astikin pinnalla masennuksen keskellä. Lisäksi nilkasta tatuointia ei näe niin helposti, mutta se on kuitenkin esiteltävissä.

– Minulla on yksi tatuointi; Musta pantteri kiipeää ylös olkapäätäni. Halusin sen sen takia, koska se kuvastaa minun elämääni. On ollut sellainen tunne, että kokoajan saa kiivetä ylöspäin. Vastoinkäymiset on kyllä aina voitettu!

– Ensimmäinen tatuointini oli roolipelihahmoni, jota pelasin tuon ikäisenä. Se muistuttaa minua vieläkin eletyistä ajoista, koetuista asioista ja henkisestä sekä fyysisestä kasvusta. Tulen piirtämään kaikkien tatuointieni suunnitelmat itse – kuten ensimmäisenkin. Kaikkia tatuointejani tulee yhdistämään niiden kuvaa syvempi merkitys, elämäni eri vaiheet sekä synkät kuvat, joiden alle paljastuu optimistinen ja elämäntarmokas kaveri. Olen mieltynyt synkkiin aiheisiin, mutta koen ne persoonallisina ja väritän niitä erikoisilla piirteillä. Tatuoinnit kertoo elämästä.


Tatuoinnin toivottiin ja uskottiin myös tuovan onnea elämään rankkojen aikojen ja kokemusten myötä.

– Jouduin 15-vuotiaana 33-vuotiaan miehen hyväksikäytetyksi. Edessä oli rankkoja oikeudenkäyntejä. Kun niistä selvittiin ja korvausrahat tulivat, marssin tatuointiliikkeeseen. Nyt oikeanpuoleista vatsanseutuani koristaa kaunis mustavalkoinen yksisarvinen. Niidenhän uskotaan tuovan hyvää onnea ja sitä tulevaisuuteen tarvitsenkin.

– Otin tatuoinnin, koska sillä tavalla pääsen vaikeiden asioiden yli henkisesti. Menneet ovat menneitä, mutta niistä rakentuu tulevaisuus, virheistä oppii ja liiasta sinisilmäisyydestä. Tiikerini tuovat vahvuutta ja suojelua ja lootus kukkani on merkki uudesta alusta, mahdollisuudesta.

Nälkä kasvaa syödessä?

Mutta riittääkö suomalaisille vain yksi tatuointi? Peräti 20 prosenttia lukijoista oli intoutunut ottamaan useamman kuin yhden tatuoinnin. Moni kertoikin, että tatuointeihin jää koukkuun: "Ja jos joku kysyy, mitä sitten kun olet vanha ja ryppyinen? Vastaan: No sitten olen vanha ryppyinen ja tatuoitu!"

Tatuoinnit koettiinkin pikemminkin kaunistukseksi, kuin taakaksi.

– Näen tatuoinnit tapana kaunistaa itseään, aivan kuten korut, vaatteet, meikit ja hiusvärit, sillä erotuksella että tatska on ja pysyy. Kumpikaan tatuointini ei ole hetken mielijohde vaan vakaasti harkittu, ne kuvastavat minua, minulle tärkeitä asioita ja ne tekevät sen visuaalisesti minua miellyttävässä muodossa. Kuvat ihossani esittävät lempinumeroani ja lempikukkaani jotka ovat minulle erittäin tärkeitä. Kolmas on suunnitteilla ja siitä tulee aivan yhtä kaunis ja naisellinen kuin nykyisistä kuvistani. Tatska on kaunis kun se sopii kantajalleen ja on hyvin tehty, sanokoot muut mitä sanovat.

– Ensimmäinen tatuointini on elämänlankani, pieni köynnöksen taimi nilkassani. 15 vuotta se on kulkenut mukanani ja parin viimeisen vuoden ajan olen kypsytellyt toista kuvaani, joka viikko sitten toteutettiin. Siihen tulivat mielestäni maailman kauneimman rakkauslaulun alkunuotit ja kaunis, iso nuottiavain.

– Jokainen tatuointi kuvaa elämässäni jotakin merkityksellistä tai tärkeää asiaa. Teksti on sillä hetkellä eteenpäin vienyt lausahdus, kuva symboloi menetettyä rakkautta, toinen teksti kuvaa merkittävintä luonteenpiirrettäni, ja yksi kuva vain nuoruuden erehdys – mutta tarinahan sekin on – nuori ja hölmö tyttönen.

– Minulla on kaksi koristeellista tekstitatuointia toinen jalkapöydässä ja toinen yläselässä. Molemmat tekstit kertovat jotain minusta ja arvo- sekä ajattelumaailmastani. Ne ovat samalla sekä muistoja että tärkeitä elämänohjeita. Tatuoinnit ovat kauniita, jos ne ovat kantajansa näköisiä, sekä persoonallisuutta kuvastavia. Katalogikuvat ovat kamalia. Näihin jää koukkuun, tulen varmasti ottamaan vielä lisää kuvia iholleni.


Lue lisää aiheesta:

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja