Nämä tatuoinnit eivät ole tatuoijien suosiossa

Minkälaiset tatuoinnit ovat tatuoijista kaikkein tylsimpiä tehdä? Minkälaisia tatuointeja tatuoijat eivät suostu tekemään lainkaan? Helmi esitti alan konkarille kiperiä kysymyksiä ja hän vastasi.

Tatuointien suosion nousun myötä jonot taitaville tatuoijille ovat venyneet jopa kuukausien mittaisiksi. Kokeneilla tatuoijilla on hurjasta työmäärästä huolimatta omat inhokkinsa ja suosikkinsa erilaisten tatuointityylien joukossa.

Paradise Tattoo -tatuointiliikkeen toinen omistaja ja tatuoija, Kalle Koo kertoi Helmelle omista mieltymyksistään ja työssään vetämistään rajaviivoista.

Tylsät tatuoinnit

Tatuoija on taiteilija, joka ei toivo kokevansa työskentelevänsä liukuhihnalla. Siksi tatuoijillakin on usein inhokkikuvia, joiden tatuoiminen koetaan joskus puuduttavaksi. Tatuoijan kauhukuva tylsästä tatuoinnista saattaa liittyy usein yksitoikkoisiin kuviin, jossa omalle luovuudelle ei ole tilaa.

– Kun kuva on valmiiksi pureskeltu, napattu kaupan lehtihyllystä, mallikansiosta tai netistä printattu, eikä asiakas anna tehdä siihen minkäänlaisia muutoksia, jotka omasta mielestäni tekisivät kuvasta persoonallisemman, Kalle Koo maalailee.

Myös mittavat yksitoikkoiset väritysprojektit saattavat käydä tatuoijan hermoille. Vaikka omaan työhön suhtautuisi ammattimaisella kärsivällisyydellä, saattavat mittavat viikkojen kestoiset väritysprojektit koetella tatuoijan pinnaa.

Tatuoija ei suostu tatuoimaan välttämättä mitä tahansa

Tatuoija ei omien arvojensa tai periaatteidensa vuoksi suostu usein tekemään asiakkailleen aivan mitä tahansa tatuointeja. Harvat tekevät tatuointeja esimerkiksi alaikäisille.

Myös kasvotatuoinnit saattavat olla tatuoijalle se kohta, mihin raja vedetään jyrkästi. Kalle Koo ei tee kasvotatuointeja lainkaan.

– Se on kyllä vielä vähän kyseenalaista. Minä en näe henkilökohtaisesti sitä, että vaikka kuva olisi kuinka hienosti tehty, mutta se on kasvoissa, niin kuinka se voisi olla hyvännäköinen, Kalle Koo miettii.

Niin ikään tatuoijan moraali saattaa olla vastassa, kun asiakkaat pyytävät heitä tatuoimaan arveluttavia kuvia.

– En tatuoi rasistisia kuvia tai ylipäätään aiheita, jotka sotivat omaa moraaliani vastaan Kalle Koo toteaa.

Tatuoijan penkkiin saattaa myös istahtaa asiakas, joka toivoo ihoonsa ikuistettavan kuvan, joka on muulla tapaa epäsopiva.

– Jos sellaisia tulee, niin minulla on tapana tentata kuvia haluavat melko tarkkaan. Ihmisten kanssa pystyy kuitenkin juttelemaan siitä, ovatko he asiasta aivan varmoja, Kalle Koo muistuttaa.

Tatuoijillakin on usein omia suosikkikuvia

Tatuoijilla on usein suosikkikuvia, joita he tekevät mielellään. Oma tyyli on tänä päivänä useille tatuoijille käsite, jota he toivovat pystyvänsä vaalimaan mahdollisimman paljon työssään. Tatuoijan omasta tyylistä saa hyvin viitteitä kuvakansioista tai rohkeasti kysymällä.

– Mustaharmaiden kuvien tekemisestä pidän itse eniten, Kalle Koo kertoo mieltymyksistään.

Tatuoijat nauttivat usein siitä, että he saavat toteuttaa itseään ja suunnitella kuvia. Mitä vapaammat kädet kuvan tekemiseen ammattilainen saa, sitä mieluisampana työ saatetaan kokea.

– Se on parasta kun asiakas antaa aiheen, mutta muuten vapaat kädet, Kalle Koo toteaa.

Paradise Tattoo -tatuointiliikkeen toinen omistaja nauttii erityisen paljon myös suurien kuvien tatuoimisesta.

Syntyykö 2000-luvulla uusi tribaali?

1900-luvun klisee-tatuoinniksi nousivat tribaalit, joita tehtiin erityisesti alaselkään, nilkkaan ja käsivarsiin. Tribaalejakin tehdään toki yhä, mutta tänä päivänä tatuointiaiheet ovat tarkentuneet. Syntyyko 2000-luvullakin kuvia, jotka nousevat tribaalien kaltaiseen maineeseen?

– Aivan varmasti. Vaikka samanlaista buumia kuin tribaalit ylipäätään olivat silloin kun kaikki uskalsivat alkaa ottaa tatuointeja, tuskin tulee. Tai kuka tietää, Kalle Koo hahmottelee tulevaisuutta.


Lue myös:

MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat