Yleisötilaisuuksia rajoitetaan eri puolilla Suomea – saako lipuista rahat takaisin, jos tapahtumassa vaaditaankin koronapassia?

Tapahtuma-alalla koronapassi saa kannatusta, katso Tapahtumateollisuus Maria Sahlstedtin haastattelu 3:57
Näin tapahtuma-alan edustaja kommentoi tuoreita kokoontumisrajoituksia ja koronapassin käyttöä MTV Uutiset Livessä.

Pahentunut koronatilanne on johtanut uusien kokoontumisrajoitusten määräämiseen alueilla. Selvitimme, mitä se tarkoittaa tapahtumien ja toisaalta lipun ostaneiden kannalta.

Varsinais-Suomessa on voinut tiistaista alkaen järjestää korkeintaan 50 henkilön tilaisuuksia sisätiloissa. Järjestäjä voi kuitenkin vaatia osallistujilta koronapassia vaihtoehtona rajoituksille.

Uudellamaalla rajoitetaan ensi viikon torstaista alken korkean riskin sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia, eli tapahtumia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa sekä yhteislaulutilaisuuksia. 

Tilaisuuksissa voi jatkossa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Uudellamaallakin järjestäjä voi käyttää koronapassia rajoitusten vaihtoehtona.

Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella rajoitetaan niin ikään yhteislaulutilaisuuksia sekä tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja. Tällaisissa tapahtumissa yleiusörajoitus on ilman koronapassia 100 henkilöä.

Saako jo ostetusta lipusta rahat takaisin?

Mitä koronapassin tuleminen laajempaan käyttöön tarkoittaa tapahtumien ja niiden asiakkaiden kannalta?

Saako jo ostetuista lipuista rahat takaisin, jos koronapassia aletaan vaatia lipun ostamisen jälkeen?

Ei saa, sanoo esimerkiksi Raskasta joulua -kiertuetta järjestävän RH Entertainmentin toimitusjohtaja Riki Huhtala.

Hänen mukaansa koronapassin vaatimisesta pyritään viestimään mahdollisimman laajasti esimerkiksi lipunmyyjien sivuilla.

– Päätöksiä tulee nopeasti. Toivon, että ihmiset ovat valveutuneita, ja seuraavat rajoituksia myös median kautta, Huhtala sanoo.

Esimerkiksi Turun Logomossa lauantaina 11. joulukuuta järjestettävän Raskasta joulua -konsertin kohdalla lippu.fissä on maininta koronapassin käyttöönotosta.

Asia kerrottu ostoehdoissa

Tapahtumanjärjestäjä ei ole velvollinen korvaamaan lipunhintaa koronapassittomalle, sanoo myös Tapahtumateollisuus ry:n viestintäjohtaja Maria Sahlstedt. Mahdollisuus koronapassin edellyttämiseen ilmaistaan ehdoissa lipunoston yhteydessä.

Kolmen suurimman lipunmyyjän, Ticketmasterin, Tiketin ja Lippupisteen sivuilla on osto- tai toimitusehdoissa tai käyttäjäsopimuksessa mainittu identtisesti laadittu teksti:

(Yritys) on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ja tapahtumajärjestäjien ohjeistusta Koronatodistuksesta. Ostamalla lipun tapahtumaan asiakas sitoutuu esittämään voimassa olevan Koronatodistuksen, (ilmaisee täyden rokotekattavuuden, negatiivisen testituloksen tai vaaditun aikarajan sisällä sairastetun taudin), mikäli viranomainen, tapahtumajärjestäjä tai muu taho sitä kyseiseen tapahtumaan osallistumiseksi edellyttää. (Yritys) tai tapahtumajärjestäjä ei ole velvollinen palauttamaan lipun hintaa asiakkaalle, mikäli asiakas ei pysty osoittamaan voimassa olevaa Koronatodistusta osallistuessaan tapahtumaan jossa viranomainen, tapahtumajärjestäjä tai muu taho sitä edellyttää.

Lisäksi tapahtumajärjestäjät viestivät koronapassin vaatimisesta mahdollisimman laajasti. Rajoituksista voidaan ilmoittaa myös suoraan asiakkaille lipunoston yhteydessä annettavien yhteystietojen avulla.

– Asia on ollut paljon esillä. Jos liput ostaa, ei pitäisi tulla yllätyksenä, että koronapassia voidaan vaatia, Sahlstedt sanoo.

Rohkaisee tapahtumiin

Sahlstedtin tiedossa ei toistaiseksi ole kuluttajaviranomaisille edenneitä riitatapauksia koronapassiin liittyen. Yhteydenottoja alan toimijoihin on hänen mukaansa tullut asian tiimoilta "minimaalisesti".

– Tapahtumajärjestäjä voi neuvotella tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa erilaisista vaihtoehdoista. Asiakas pyritään aina pitämään tyytyväisenä, Sahlstedt kertoo. 

Yleisesti ottaen koronapassiin suhtaudutaan tapahtuma-alalla myönteisesti. Se rohkaisee ihmisiä palaamaan tapahtumiin.

– Se on ollut terveysviranomaisten viesti, että kaksi rokotusta tuo hyvän suojan.

– Elämä yleisesti ottaen ei ole täysin riskitöntä. Koronapassi on kuitenkin työkalu, jonka avulla elämä voi jatkua hyvin turvallisesti.

Vaikuttaa yleisömääriin

RH Entertainmentin Huhtala kertoo suhtautuvansa koronapassiin myönteisesti, jos vaihtoehtona olisi olla järjestämättä tapahtumia ollenkaan.

– Jos vaihtoehdot on kyllä tai ei, niin sitten kyllä.

Huhtalan mukaan koronapassiin liittyviä kysymyksiä tulee hänelle kymmeniä päivässä. Hänen mukaansa koronapassin vaatiminen tulee väistämättä näkymään tapahtumien asiakasmäärissä.

– Kyllä tällaiset asiat totta kai vaikuttavat. Mutta myös yleinen ilmapiiri on mennyt huonommaksi koronatilanteen pahentuessa.

Lue myös:

    Uusimmat