Vaikutus näkyy jo yhden pizzan jälkeen – tästä suolan terveyshaitasta kannattaa olla tietoinen

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Moniko osuu kohdallesi? Videolla kerrotaan, mitkä tekijät lisäävät pitkäaikaissairauksien riskiä.

Saksalaisvetoinen tutkimus vahvistaa käsitystä runsaan suolan saannin epäsuotuisista vaikutuksista elimistön immuunisoluille. Muutokset voivat lisätä elimistössä tulehdusta ja altistaa sairauksille.

Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että suola voi vaikuttaa immuunisoluihin monin tavoin. Nyt tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, mitä soluissa oikein tapahtuu runsaan suolan saannin seurauksena.

Circulation-tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan runsas suolan saanti häiritsee immuunisolujen energiatasapainoa ja estää niitä toimimasta kunnolla.

Suuret määrät suolaa aiheuttivat muutoksia mitokondrioiden soluhengityksessä. Mikäli häiriötila jatkuu pitkään, voi se aiheuttaa elimistössä sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä kiihdyttävää tulehdusta, nivelten tulehdussairauksia tai autoimmuunisairauksia.

Suola vaikutti soluhengitykseen

Tutkijoiden laboratoriokokeissa selvisi, että runsaille suolapitoisuuksille altistettujen immuunisolujen aineenvaihdunta muuttui jo kolmessa tunnissa. Suola vaikutti soluhengitykseen ja sai solut tuottamaan vähemmän ATP-molekyylejä sekä kuluttamaan vähemmän happea.

ATP eli adenosiinitrifosfaatti on runsasenerginen yhdiste, jonka energiaa solut käyttävät eri toiminnoissaan. Suolasta johtuva vähäisempi ATP:n määrä johti tutkijoiden kokeessa monosyytti-valkosolujen eriaikaiseen kypsymiseen. 

– Taudinaiheuttajia tunnistavat ja eliminoivat syöjäsolut pystyivät torjumaan infektioita tehokkaammin. Tämä voi kuitenkin myös edistää tulehdusta, mikä voi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, professori Dominik Müller saksalaisesta Max Delbrück -tutkimuslaitoksesta sanoo tiedotteessa.

Jo yhden pizzan syöminen vaikutti

Suola näyttää vaikuttavan samalla tavalla myös ihmisten syöjäsoluihin. 

Yhdessä kokeessa terveet miehet lisäsivät normaaliin ruokavalioonsa kuusi grammaa suolaa kahden viikon ajan. Lisääntynyt suolan määrä veressä korreloi soluhengityksestä vastaavien mitokondrioiden vähentyneen hapenkulutuksen kanssa.

Sama vaikutus havaittiin toisessa kliinisessä kokeessa, jossa tutkijat laittoivat osallistujat syömään ravintolasta tilatun pizzan. Runsassuolaisen aterian jälkeen osallistujilta otetut verinäytteet paljastivat, että mitokondrioiden toiminta heikentyi jo kolme tuntia pizzan syömisen jälkeen.

Pizzan vaikutus oli käytännössä kadonnut kahdeksan tunnin kuluttua syömisestä, mikä on tutkijoiden mukaan hyvä asia. Tulos vihjaa, että suola ei vahingoita mitokondrioiden toimintaa pysyvästi. On kuitenkin mahdollista, että runsassuolaisten ruokien syöminen useasti päivässä on pahaksi mitokondrioiden toiminnalle.

Suurin osa syö liikaa suolaa

Suolaa ei suositella syötäväksi yli viittä grammaa enempää päivässä, mutta suosituksista huolimatta suurin osa suomalaisista saa ravinnostaan liian paljon suolaa. Esimerkiksi yhdessä pizzassa voi olla kymmenen grammaa suolaa, mikä ylittää päivittäisen saantisuosituksen kaksinkertaisesti.

Sydänliiton mukaan suurimpia suolanlähteitä suomalaisten ruokavaliossa ovat lämpimät pääruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, makkaroiden ja leikkeleiden tapaiset lihavalmisteet, juustot, mausteseokset sekä runsassuolaiset naposteltavat.

Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta, lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa, altistaa osteoporoosille ja kasvattaa mahasyövän riskiä.

Entäs se sokeri? Katso videolta, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät piilosokeria.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Lue myös:

    Uusimmat