Suomalaisten lisäaineiden saanti on enimmäkseen turvallisella tasolla, selviää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran lisäaineselvityksestä. Jopa lisäaineita sisältävien elintarvikkeiden suurkuluttajilla lisäaineiden saannin arvioidaan jäävän rajan alle.
Eviran selvitys kattoi kaikki noin 150 lisäainetta, joille on määritetty ADI-arvo eli hyväksyttävä päiväsaannin enimmäismäärä. ADI-arvon vähäiset ja satunnaiset ylitykset eivät ole kuluttajille vaarallisia. Monipuolista ruokaa kohtuullisia määriä syövillä minkään lisäaineen saanti ei todennäköisesti nouse liian suureksi.
– Osa suomalaisista saattaa kuitenkin nauttia suuria määriä monia lisäaineita sisältäviä elintarvikkeita, kuten makeisia, muulloinkin kuin karkkipäivinä. Tällöin lisäaineitakin saattaa tulla saaneeksi tavan takaa ADI-arvon ylittäviä määriä, kertoo selvityksestä vastannut erikoistutkija Johanna Suomi Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä tiedotteessa.
– Silloinkin ehkä suurempi ongelma voi olla ruokavalion ravitsemuksellisissa puutteissa kuin lisäaineiden liikasaannissa.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

