Suosittu proteiinilisä kasvattaa lihaksia, mutta hiirikokeet paljastivat vakavat sivuseuraukset

1:08
Aina ei tarvitse rehkiä kuntosalilla – kokeilimme rentouttavaa "pötköttelyjoogaa".

Terveysbuumin ansiosta yhä useammasta elintarvikkeesta suklaapatukoista pastaan löytyy lisättyä proteiinia. Erityisen tärkeinä lihasten kehitykselle ja suoriutumiskyvyn paranemiselle pidetään BCAA:ta eli haaraketjuisia aminohappoja. Sydneyn yliopiston tutkijat huomasivat hiirikokeessaan, että BCAA:ta sisältävien proteiinilisien liiallisella käytöllä voi olla kova hinta. 

Nature Metabolism -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus vihjaa, että runsas BCAA:ta sisältävien proteiiniliesien käyttö voi vaikuttaa kielteisesti mielialaan, johtaa painon kertymiseen ja tätä kautta ennenaikaiseen kuolemaan.

Terveyden kannalta paras tapa on pitää huolta aminohappotasapainostaan hankkimalla proteiinia monista eri lähteistä, tutkijat muistuttavat tiedotteessaan.

Yksipuolinen proteiinien saanti voi johtaa epäsuotuisiin vaikutuksiin pitkällä tähtäimellä. Australialaistutkijoiden tutkimuksen kohteena olivat erityisesti BCAA:ta eli haaraketjuisia aminohappoja sisältävät ravintolisät. BCAA on yksi suosituimmista lisäravinteista treenaajien keskuudessa.

Runsas BCAA:n saanti johti ikäviin seurauksiin

Australialaistutkimuksessa lähdettiin selvittämään, millaisia vaikutuksia BCAA:lla sekä muilla tärkeillä aminohapoilla, kuten tryptofaanilla, on hiirien terveydelle ja kehonkoostumukselle.

Osalle hiiristä annettiin kaksinkertainen annos BCAA:ta verrattuna siihen, mitä elimistön normaalille toiminnalle on välttämätöntä. Toiset hiiret saivat tavanomaisen annokset BCAA:ta, toiset siitä puolet ja toiset viidenneksen.

Kävi ilmi, että kaksinkertaisen annoksen BCAA:ta saaneet hiiret alkoivat syömään rutkasti enemmän, mikä johti ylipainoon ja lyhentyneeseen elinikään.

Lisäksi suuret annokset BCAA:ta näyttivät estävän tryptofaanin pääsyn aivoihin. Tryptofaani on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta, joka nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan, sillä tryptofaani on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Liiallinen BCAA:n saanti johti vähentyneeseen serotoniinin määrään elimistössä, mikä saattoi olla syy hiirten ylensyöntiin ja siitä seuranneisiin ongelmiin.

Tasapaino tärkeää

Tutkimus tehtiin hiirillä, joten löydöksistä ei voi vetää suoraan ihmisiä koskevia johtopäätöksiä. Työ kuitenkin nostaa esille tärkeän pointin tasapainon merkityksestä.

– Esimerkiksi proteiinien syöminen hiilihydraattien kanssa stimuloi muiden aminohappojen imeytymistä lihaksiin, jolloin tryptofaani pääsee läpäisemään aivot esteettömästi, mikä mahdollistaa suuremman serotoniinin tuotannon, ravitsemusterapeutti Jo Travers kertoo INSIDER-sivustolla.

Traver muistuttaa, että ihminen tarvitsee muitakin ravintoaineita kuin proteiineja. Hyvä tapa huolehtia tästä on noudattaa lautasmallia: täytä puolet lautasesta kasviksilla, neljännes hiilihydraateilla ja neljännes proteiinilla.

Esimerkiksi BCAA:ta löytyy runsaasti punaisesta lihasta, maitotuotteista, kanasta, kalasta ja kananmunista. Kasvissyöjät saavat BCAA:ta pavuista, linsseistä, pähkinöistä ja soijasta.

Tryptofaania puolestaan saa siemenistä, soijapavuista, juustosta, kanasta ja kalkkunasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja