Useista kuluttajatuotteista löytyvä kemikaali yhdistettiin varhaiseen kuolemaan

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Nämä viisi tekijää altistavat kemikaaleja todennäköisemmin pitkäaikaissairauksille.

Muovisista tuotteista ihmisiin kulkeutuvat ftalaatit voivat suurina määrinä lyhentää elinikää. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kemikaalille altistuminen saattaa johtaa vuosittain noin 100 000 iäkkään amerikkalaisen ennenaikaiseen kuolemaan.

Amerikkalaisen NYU Langone Health -tutkimussairaalan johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen altistuminen ftalaateille on yhteydessä ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 5000:ttä iältään 55–64-vuotiasta amerikkalaista. Osallistujat, joiden virtsassa oli eniten ftalaatteja kuolivat seuraavan 10 vuoden aikana todennäköisemmin mihin tahansa syyhyn paitsi syöpään kuin osallistujat, joiden virtsassa oli vähiten ftalaatteja. Runsas altistuminen kemikaaleille oli yhteydessä erityisesti sydänperäisiin kuolemiin.

Analyysissä otettiin huomioon muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten olemassa olevat sairaudet, elintavat sekä muiden tunnettujen hormonihäiriköiden määrä näytteissä. Tutkimus ei kuitenkaan osoita syy-yhteyttä runsaan ftalaateille altistumisen ja lisääntyneen kuolleisuuden välillä.

Löydökset ilmestyivät vertaisarvioidussa Environmental Pollution -tiedejulkaisussa.

Useiden ftalaattien epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Tiedotteessaan tutkijat nostavat yhdeksi esimerkiksi testosteronitasot, joihin ftalaatit voivat vaikuttaa. Testosteronin puutos lisää riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen.

Ftalaattien haitoista ei täyttä selvyyttä

Ftalaateille altistumisen on aiemminkin havaittu olevan yhteydessä sydänsairauksiin ja keskivartalolihavuuteen. Ftalaateille altistuminen on yhdistetty myös lisääntymisjärjestelmän häiriöihin, rintasyöpäriskiin, insuliiniresistenssiin, astmaan, autismiin, allergioihin ja käyttäytymishäiriöihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin huomauttaa, että syy-yhteydestä altistumisen ja haittavaikutusten välillä ei ole varmaa tietoa.

Myös uusin tutkimus on jo ehtinyt kerätä kritiikkiä. Kemianteollisuuden intressejä Yhdysvalloissa ajava American Chemistry Council luonnehtii tutkimusta uutiskanava CNN:n mukaan suurelta osin "selvästi virheelliseksi". Ftalaatit esimerkiksi niputettiin yhdeksi ryhmäksi, vaikka kaikki niistä eivät ole terveydelle yhtä vaarallisia.

Ftalaateille altistutaan päivittäin

Ftalaatteja käytetään laajasti muovien pehmentämiseen, minkä vuoksi niille altistutaan päivittäin. Kyseisiä kemikaaleja voi irrota muovisista tuotteista melko helposti, koska ne eivät ole kemiallisesti sitoutuneita muoveihin.

THL:n mukaan suomalaiset altistuvat ftalaateille pääasiassa ravinnon kautta, mutta myös suoraan muovi- ja hygieniatuotteiden kautta. Leluista, tekstiileistä, pakkausmateriaaleista ja muista kuluttajatuotteista irtoavat ftalaatit voivat päätyä ihmiseen myös hengityksen ja pölyn kautta.

Ftalaattien käyttöä on rajoitettu muovituotteissa, leluissa, lastenhoitotarvikkeissa ja kosmetiikassa. Eurooppalaisten keskimääräinen ftalaattien saanti alittaa selkeästi siedettävän päiväannoksen arvon eli TDI-arvon.

Lähteet: EurekAlert, CNN, THL

Lue myös:

    Uusimmat