Yle: Puutteita varhaiskasvatuksessa – valvonta paljasti ylisuuret ryhmäkoot ja ongelmat työntekijämitoituksessa

Jennyn kymmenkuista lasta purtiin useasti päiväkodissa, kun hoitaja käänsi selkänsä 0:18
Jennyn kymmenkuista lasta purtiin useasti päiväkodissa, kun hoitaja käänsi selkänsä

Valvonta on paljastanut puutteita varhaiskasvatuksessa, uutisoi Yle. Puutteet paljastuivat Aluehallintoviraston, Valviran ja kuntien yhteistyönä tekemässä valvonnassa.

Suurin osa ongelmista koskee kuntien järjestämää varhaiskasvatusta, käy ilmi Aluehallinnon vuosien 2017-2018 valvontatiedoista. Toisaalta julkisella puolella tehdään enemmän epäkohtailmoituksia, koska kunnat järjestävät suurimman osan kaikesta varhaiskasvatuksesta.

Erityisesti Etelä-Suomen alueella ja suurilla kaupungeilla on vielä kehitettävää varhaiskasvatuksessa. Suurimmat puutteet koskevat julkisuudessa viime aikoina esille nostettuja ongelmia, kuten ylisuuria ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta.

– Uskoisin, että suurin syy on varhaiskasvatuslaissa. Suurin ongelma varhaiskasvatuksessa kiteytyy ryhmäkokoihin ja henkilöstön ja lasten välisen suhdeluvun tulkintaan, sanoo johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta Ylen haastattelussa.

Varhaiskasvatuksen valvontaa on tarkoitus tehostaa lisäämällä ennakointia. Ajatuksena on, että vuonna 2020 otetaan käyttöön valtakunnallinen valvontasuunnitelma. Sen myötä ohjausta, koulutusta ja alueellista neuvontaa tarjotaan etukäteen. 

Lue myös:

    Uusimmat