Murhapolton yritys: Mies sytytti nuotiot ex-vaimonsa taloa vasten Helsingissä – pienet lapset heräsivät palon ääniin

Entisen vaimonsa ja kahden pienen lapsen murhan yrityksistä syytetty mies vastaa syytteisiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti määrättiin salaiseksi, joten media ei pääse seuraamaan istuntoa.

Vuonna 1985 syntyneen miehen syytetään yrittäneen murhata ex-vaimonsa sekä kaksi pientä lasta polttamalla omakotitalo, jossa perhe oli nukkumassa.

Tulipalo tapahtui Helsingin Ylä-Malmilla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 16. toukokuuta. Vaikka talo vaurioitui palossa pahasti, nainen ja lapset pääsivät pelastautumaan ulos rakennuksesta vammoitta.

Vaikka oikeudenkäynti käydään suljettujen ovien takana, syyttäjän haastehakemus on julkinen. Siitä selviää, miten tapahtumat Ylä-Malmilla syyttäjän mukaan etenivät. 

Haki halkoja, sytytti nuotiot

Syyttäjän mukaan mies oli tapahtumayönä hakenut läheisestä autokatoksesta halkoja kahdella eri kerralla ja kasannut sitten nuotiot ex-vaimonsa talon ulko-oville ja takaseinustalle. 

Mies oli sytyttänyt nuotiot palamaan, ja takaseinän tuli oli levinnyt nopeasti pitkin kaksikerroksisen puutalon seinää räystäslinjan kautta kattorakenteisiin. 

Talo tuhoutui palossa ja sammutustöiden yhteydessä korjauskelvottomaksi.

Syyttäjän mukaan mies yritti murhata ex-vaimonsa ja kaksi lasta. Syyttäjä perustelee syytettä sillä, että mies tiesi perheen olevan tapahtuma-aikaan kotona. Palo oli myös sytytetty yöllä, jolloin oli oletettavaa, että asianomistajat ovat nukkumassa.

Teko jäi kuitenkin yritykseksi, kun lapset heräsivät palon aiheuttamiin ääniin ja tulivat herättämään äitiä. Lisäksi naapuritalojen asukkaat tulivat auttamaan perheen ulos talosta. 

Syyttäjä vaatii miehelle 15 vuoden mittaista vankeusrangaistusta kolmesta murhan yrityksestä ja tuhotyöstä.

MTV seurasi oikeudenkäynnin alkua:

Kello 9.48: Oikeudenkäynti määrättiin käytäväksi kokonaan suljettujen ovien takana. Media ei siis pääse seuraamaan, mitä oikeudessa puhutaan. 

Oikeus perusteli päätöstä sillä, että asiassa tulee ilmi arkaluonteisia ja yksityiselämään liittyviä seikkoja ja juttuun liittyy myös alaikäisiä lapsia, joiden henkilöllisyydet on määrätty salassapidettäväksi, kuten myös jutussa asianomistajana olevan naisen.

Poliisi kertoi esitutkintavaiheessa, että tapauksen taustalla olisi pariskunnan vaikea ero. 

Sen lisäksi, että oikeudenkäynti käydään suljettujen ovien takana, oikeudenkäyntiasiakirjatkin määrättiin kokonaan salaisiksi lukuun ottamatta joitain poikkeuksia, kuten esimerkiksi tulipalossa tuhoutuneen talon pohjapiirrustukset.

Koska medialla ei ole pääsyä seuraamaan tapauksen oikeudenkäyntiä, tämä seuranta päättyy.

Kello 9.16: Media ajettiin nyt salin ulkopuolelle siksi aikaa, että oikeus pohtii salassapitoasian. Oikeudenkäynnin aluksi medialla oli mahdollisuus kuvata oikeussalissa hetken. 

Murhan yrityksistä syytetty mies peitteli kasvojaan koko tuon ajan.

Kello 9.14: Oikeudenkäynti on alkanut. Oikeus pohtii ensimmäisenä salassapitoasioita. Asianomistajien puolelta on vaadittu, että koko oikeudenkäynti määrättäisiin salaiseksi. Nyt käydään läpi vielä joitain kirjalliseen näyttöön liittyviä salaustoiveita, ja sen jälkeen oikeus pohtii, onko oikeudenkäynti julkinen vai käydäänkö se suljetuin ovin.

Syyte: Mies yritti murhata perheensä avioeron jälkeen Helsingin Malmilla – MTV paikalla oikeudenkäynnissä 1:43
MTV Uutiset Live raportoi käräjäoikeudesta jo ennen oikeudenkäynnin alkua. Katso lähetys yltä.

Aiemmin:

Henkirikoksen yrityksistä syytetty mies ja epäillyn tuhopolton kohteena ollut nainen olivat vastikään eronneet. Esitutkintavaiheessa asiaa kommentoinut poliisi kuvaili pariskunnan eroa "vaikeaksi".

– Ero on tapahtunut ihan vastikään ja tilanne on ollut hyvin hankala heille, tutkintaa johtanut rikosylikomisario Ritva Elomaa kommentoi MTV Uutisille aiemmin.

Poliisi alkoi jo varhaisessa vaiheessa epäillä, että palo oli sytytetty tahallaan. Kolmekymppinen mies otettiin kiinni vielä saman yön aikana toisaalta Helsingistä.

Tänään alkavassa oikeudenkäynnissä miestä syytetään tuhotyöstä sekä kolmesta murhan yrityksestä.

Poliisi kertoi esitutkintavaiheessa, että mies on osin myöntänyt tekemisiään.

Lue myös:

    Uusimmat