Yksityiselle sosiaalipalvelualalle ei sopua – lakot alkavat huomenna monissa päivä- ja hoivakodeissa

Hoitoalan lakko alkoi – MTV paikalla mielenilmauksessa 18:59
Katso myös: Hoitoalan lakko alkoi huhtikuussa 2022 – MTV oli paikalla mielenilmauksessa

Joissakin yksityisissä päivä- ja hoivakodeissa alkaa huomenna lakko. Sovittelussa ei löytynyt yhteistä säveltä yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavien liittojen ja työnantajapuolen välillä.

Lakkojen alkamisesta kerrottiin valtakunnansovittelijan toimiston Twitter-päivityksessä.

– Valitettavasti tänäänkään ei vielä päästy ratkaisuun sosiaalipalvelualan sovittelussa, päivityksessä sanotaan. 

Tämä tarkoittaa sitä, että lakot alkavat huomenna tietyissä päivä- ja hoivakodeissa. Yksityisissä päiväkodeissa lakot koskevat huomenna ja ylihuomenna alkavia työvuoroja.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa lakot alkavat huomenna ja päättyvät lauantaina. Lakot koskevat näinä päivinä alkavia työvuoroja. Lakkojen piirissä on muun muassa Attendon ja Esperi Caren yksiköitä.

Sovittelu jatkuu perjantaina 26.5. klo 13.

Taustalla tyytymättömyys palkkatasoon

Yksityisen sosiaalipalvelualan sovittelu lopetettiin ensimmäisen kerran viikko sitten maanantaina osapuolten suurien näkemyserojen takia. Sovittelua yritettiin uudelleen tänään aamulla. Mukana olivat työntekijöitä edustavat ammattiliitot ja työnantajia edustava Hyvinvointiala Hali.

Hali on kertonut olevansa huolissaan lakon kohdistumisesta kaikkein hauraimpiin asiakasryhmiin ja jopa töihin, jotka ovat asiakkaan hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä. Ammattiliitot ovat kiistäneet nämä syytökset, mutta korostaneet samalla työnantajan ja hyvinvointialueiden vastuuta asiakas- ja potilasturvallisuudesta.

Lakon taustalla on työntekijäliittojen tyytymättömyys yksityisen sektorin palkkatasoon, joka on niiden mukaan jäänyt huomattavasti jälkeen julkisen sektorin palkoista.

Uutista on päivitetty lisätiedoilla 22.5. klo 11.41.

Lue myös:

    Uusimmat