Yksityinen lääkäriasema kauppaa suonensisäistä nesteytyshoitoa kuivuneelle festarikansalle – lääkäri kritisoi: "Epäeettistä"

Onko krapulan estoon taikalääkettä vai onko ainut ratkaisu juoda vähemmän? Erikoislääkäri Kaarlo Simojoki arvioi darran välttämiseen käytettyjen pillereiden tehon 3:40
KATSO VIDEO: MTV kysyi lääkäriltä, onko krapulan estoon taikalääkettä. Katso Kaarlo Simojoen vastaukset videolta.

Elvy-niminen yritys on alkanut myymään suonensisäistä nesteytyshoitoa kesän tapahtumissa. Anestesialääkäri Jenni Puoliväli-Oksala pitää toimintaa eettisesti epäilyttävänä ja turhana medikalisaationa. 

Kardashianit-reality-sarjassa ja joidenkin suomalaisten somevaikuttajien Instagram- sekä TikTok-tileillä on alettu mainostaa "maailmalla suosittuja" i.v.-nesteytys- ja vitamiinihoitoja, joiden väitetään auttavan aktiivisesta elämästä ja muusta kuormituksesta aiheutuvaa kuivumistilaa elimistölle tärkeillä elektrolyyteillä ja kivennäisaineilla.

Tällaisia nesteytyshoitoja Suomessa on alkanut markkinoimaan ja myymään Elvy-niminen yritys, joka kertoo verkkosivuillaan, että heidän tarjoamaansa hoitoon voi hakeutua nesteytysasemalle, jos kokee nestehukan oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja väsymystä. 

Palvelumme sopii esimerkiksi myöhään venyneen illan, matkustamisen tai urheilun aiheuttamaan kuivumisen hoitoon, sillä se palauttaa kehoon nestehukassa poistuneita nesteitä, elektrolyyttejä ja kivennäisaineita nopeasti, yrityksen johtava lääkäri ja lääketieteen lisensiaatti Antti Mauno kertoo MTV Uutisille.

Terveydenhuollon ammattilaiset kritisoivat Elvyn toimintaa somessa

Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala sekä useat muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat kritisoineet uutta yritystä ja somessa kiertävää infoa koskien Elvyn tarjoamaa hoitoa ja sen hyötyjä.

Olen hyvin yllättynyt, että Suomessa saa antaa tällaista hoitoa, koska nesteytyshoitoon liittyy monenlaisia haittoja, eikä tällaisen hoidon antaminen esimerkiksi festivaaleilla anna asiakkaalle mitään hyötyä, koska tarpeellisen nesteytyksen voi hoitaa suun kautta, Puoliväli-Oksala kommentoi MTV Uutisille.

Mielestäni lääkärin etiikan näkökulmasta on epäeettistä antaa hoitoa, jota ihminen ei oikeasti tarvitse. Kyseessä on turha medikalisaatio eli tässä luodaan ihmiselle tarve ammattilaisen antamaan hoitoon ilman, että hän sitä todella tarvitsee. Tai jos todellinen tarve nesteytyshoitoon on, tulee potilaan hakeutua päivystykseen.

Maunon mukaan puolestaan oikea-aikainen ja tarpeeseen määrätty nesteytyshoito on terveydenhuollon yksiköissä paljon käytetty ja yleinen nestehukan hoitokeino, joka antaa nopean kliinisen vasteen.

Hoitomme perustuu aina potilaan yksilöllisen oirekuvan perusteella tehtyyn arvioon ja diagnoosiin. Siksi kehotamme hakeutumaan nesteytysasemalle vain, jos potilas kokee merkittäviä oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja väsymystä.

Elvyn Antti Mauno: Vastaavaa hoitoa tarjottu maailmalla jo vuosisadan alusta alkaen

Mauno kertoo, että maailmalla vastaavia hoitoja on tarjottu jo 2000-luvun alkupuolelta alkaen ja esimerkiksi naapurimaista Ruotsista ja Virosta löytyy useampia vastaavia toimijoita. 

Mikäli palvelullemme on tarvetta kotimaan markkinoilla, on se parempi toteuttaa mahdollisimman turvallisesti Suomen lainsäädännön alla. Samalla saamme kotiutettua näistäkin palveluista helposti ulkomaisille toimijoille valuvat veroeurot Suomeen.

Maunon mielestä on hienoa, että uudenlainen palvelu herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa, eikä pidä Elvyn tarjoamaa hoitoa turhana medikalisaationa.

Jos hoitomme ansiosta asiakkaalle palautuu normaali toimintakyky huomattavasti nopeammin verrattuna traditionaaliseen nesteytykseen, niin mielestäni se on lääkärinä perusteltu syy tarjota hoitoa.

"Nesteytyshoitoihin suhtaudutaan nykyään sairaalassakin varoen"

Puoliväli-Oksalan mukaan nestehoidon toteutus on viime vuosikymmeninä muuttunut myös potilaiden hoidossa, kun etenkin liiallisen nesteytyksen haitoista on tullut enemmän tutkimustuloksia.

Tiedämme nykyään, että rajoittuneempi hoitolinja on nesteytyksessä yleensä parempi ja nestehoitoon suhtaudutaan sairaalassa tietyllä tavalla varoen.

Kun annamme potilaalle nestettä suonensisäisesti, valuu se myös osittain kudoksiin. On elimistölle paljon tehokkaampaa ottaa nestettä suun kautta, koska juodusta nesteestä imeytyy tarvittava määrä elimistöön ja ylimääräinen neste poistuu ulosteen ja virtsan mukana.

Jenni Puoliväli-Oksala huolissaan Elvy-nesteytyshoidon infektioriskistä

Puoliväli-Oksala pitää nesteytyshoidon antamista esimerkiksi festivaali- tai muussa tapahtumaympäristössä riskialttiina myös hygienian kannalta.

Vaikka hoito annettaisiin sille tarkoitetussa tilassa, on suoneen kuitenkin avattu suora yhteys ihon läpi. Pistokohtaan voi kulkeutua hiekkaa, hikeä, rasvaa tai muita epäpuhtauksia, vaikka siinä olisi lappu päällä. Ja totta kai, aina kanyylin laiton yksi haitta voi olla siitä lähtevä infektio. Kanyylin laitolle tulee olla aina lääketieteellisesti perusteltu syy. 

Maunon mukaan heidän yrityksensä toimii yleisten hoito- ja hygieniakäytäntöjen mukaisesti.

Paikalla festivaaleilla on modulaarinen liikkuva toimipiste, jossa on tarvittava ja lääkäriaseman vaatima varustelu sekä ammattitaitoinen henkilökunta. Pyrimme löytämään yhdessä tapahtumajärjestäjien kanssa asemalle mahdollisimman rauhallisen paikan ja suosimme sisätiloja. 

Kaikissa lääketieteessä tarjottavissa hoidoissa on aina riskejä mukana ja se on hyvä tiedostaa. Nestehoidon haasteet tyypillisesti korostuvat vasta vakavasti sairailla, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa. Kanyylin asettaminen aiheuttaa aina pienen infektioriskin, niin sairaaloissa kuin Elvyn asemalla.

Mitä Elvyn nesteytyshoidon neste sisältää?

Puoliväli-Oksalaa mietityttää myös tapahtumissa annettavan nesteytyshoidon nesteen sisältö.

En toki tiedä, mitä näissä heidän nesteissään on ja paljon ne sisältävät kaliumia ja natriumia, mutta potilaan elektrolyyttitasapainosta olisi syytä olla tietoinen ennen nesteyttämistä. Ihmisellä voi olla esimerkiksi ennestään matala kaliumtaso, joka usein laskee entisestään nesteytyksen myötä ja tämä voi aiheuttaa rytmihäiriövaaran.

Jos nyt todella huonolla tuurilla nesteytyshoidosta tulisi jokin vakavampi haittavaikutus, niin nämä haitat hoidetaan kuitenkin aina julkisessa terveydenhuollossa. Se resurssi on sitten jostain muusta pois.

Elvyn käyttämät nesteliuokset ovat Maunon mukaan sairaalatason tasapainotettuja liuoksia, joissa huomioidaan ihmisen luontainen natriumin sekä kaliumin tasapaino.

– Puoliväli-Oksalan nostama huoli korostuu tyypillisimmin liuoksissa, mitä harvemmin enää käytetään. Myöskään me emme käytä näitä liuoksia.

– Tarjoamaamme palvelua kritisoivien tahojen näkemykset julkisuudessa ovat äärimmäisen harvinaisten tapausten liiallista korostamista ja komplikaatioiden maalaamista seinälle. Vastaavaa nesteytystä tapahtuu terveydenhuollon yksiköissä päivittäin ja pääkaupunkiseudulla voi jo nyt tilata kotiinsa lääkärin sekä hoitajan tarjoamaan vastaavaa palvelua. Toimimme hyvien hoitokäytäntöjen mukaisesti.

Paras ja tehokkain tapa kehon nesteytykseen on juominen

Jenni Puoliväli-Oksala kertoo, että tehokkain tapa nesteyttää ja ravita kehoa, on nauttia juomat ja ruoat suun kautta, ei suoniyhteydellä.

Sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoillakin priorisoimme nesteen ja ruoan antamista suun kautta, koska se on kaikista tehokkain tapa. Nesteytystä ja ravintoa annetaan suonen kautta vain niille potilaille, jotka eivät pysty siinä tilanteessa juomaan tai syömään riittävästi itse. On aivan järjetöntä väittää, että suonensisäinen nesteytys olisi jotenkin parempaa.

Jos festareilla tai muissa tapahtumissa nauttii alkoholia, juo välissä vettä. Kuumina päivinä, kun hikoilee paljon, voi juoda elektrolyyttijuomia, joita löytyy pilvin pimein kaupoista, Puoliväli-Oksala neuvoo.

Katso myös: Tästä tunnistat nestehukan

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
Helppo kikka paljastaa, kärsitkö nestehukasta.

Lue myös:

    Uusimmat