Juotko tarpeeksi vettä? Tutkimus: Liian vähäisellä juomisella voi olla kohtalokkaat seuraukset

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
KATSO MYÖS VIDEO: Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä

Mitä vähemmän vettä juot, sitä enemmän ikäännyt, väittää tuore tutkimus.

The Lancet -tiedelehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan liian vähäinen vedenjuonti voi johtaa aikuisiällä nopeampaan ikääntymiseen. Yhdysvaltain terveysviraston tutkijoiden mukaan riittämättömällä vedenjuonnilla on myös yhteys kroonisiin sairauksiin, jotka voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Pitkä seurantatutkimus

Tutkimuksessa seurattiin yli 11 000 iältään 45–66-vuotiaan aikuisen terveydenhuoltokäyntejä 25 vuoden ajan. Viimeisen seurantakäynnin aikaan koehenkilöt olivat 70–90-vuotiaita.

THL suosittaa, että aikuisen tulisi saada 2–3 litraa nestettä päivässä niin, että puolet juodaan, puolet nautitaan ruoan mukana. Ruokaviraston mukaan päivässä tulisi juoda 1–1,5 litraa nesteitä, mutta jokaisen ihmisen nesteen tarve on yksilöllinen. Esimerkiksi runsas hikoilu lisää nesteen tarvetta.

Tutkimusta johtanut Natalia Dmitrieva kertoo NBC:lle tutkimustulosten olevan selkeitä.

– Tutkimustulokset sekä meillä että muualla osoittavat, että johdonmukaisen hyvän nesteytyksen lisääminen muihin terveellisiin elämäntapoihin voi hidastaa ikääntymisprosessia.

Tutkimuksen aikana koehenkilöiden nesteytystä seurattiin mittaamalla natriumin määrää veressä. Mitä korkeampi natriumarvo oli, sitä vähemmän nesteytettyjä koehenkilöt olivat.

Veren korkea natriumpitoisuus mahdollinen riski

Tutkimusanalyysi osoitti, että kaikilla yli 11 000 koehenkilöllä nesteytystaso oli normaalilla tasolla, eli veren natriumpitoisuudet olivat 135–146 millimoolia litrassa. Kuitenkin niillä koehenkilöillä, joilla natriumpitoisuus oli enemmän kuin 144 millimoolia litraa kohden, näkyi 50 prosenttia todennäköisemmin myös merkkejä fysiologisesta ikääntymisestä.

Tämä saattoi tarkoittaa esimerkiksi korkeaa kolesterolia, verenpainetta tai kohollaan olevia sokeriarvoja. Lisäksi näillä koehenkilöillä saattoi näkyä erilaisia fyysisiä merkkejä, kuten kuopalle painuneet silmät tai posket sekä kuiva iho.

– Ihmisillä, joiden keski-iän seerumin natriumpitoisuus ylittää 142 millimoolia litrassa, on lisääntynyt riski biologiseen ikääntymiseen, tutkijat kuvailevat tutkimuksessa.

Näillä henkilöillä on tutkijoiden mukaan myös 20 prosenttia korkeampi riski ennenaikaiseen kuolemaan. Heille kehittyy todennäköisemmin kuolemaan johtava sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta, aivohalvaus, diabetes, dementia tai krooninen keuhkosairaus.

Aikaisemmassa Dmitrievan johtamassa tutkimuksessa selvisi nestehukalla olevan yhteys kohonneeseen sydämen vajaatoiminnan riskiin.

Katso myös video: Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä?

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Vesi vanhin voitehista! Vettä pitäisi muistaa juoda, mutta paljonko oikeastaan on litra tai kaksi? Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä?

Lue myös:

    Uusimmat