Yksi Suomen etsityimmistä miehistä viimein oikeuteen – epäillään junailleen maahan valtavasti huumeita

48:10
Näin keskusrikospoliisi kertoi, miten Alinkoon kytkeytyvän huumeliigan jäljille päästiin.

Yksi Suomen etsityimmistä miehistä päätyy viimein oikeuden eteen vastaamaan epäillyistä rikoksista.

Irakilainen, vuonna 1977 syntynyt Arman Enrique Alinko vastaa ensi perjantaina syytteisiin törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä petoksista. 

Alinko oli etsintäkuulutettu ja viranomaiset julkaisivat hänen kuvansa miehen löytämiseksi Europolin etsityimpien listalla. Lopulta mies saatiin kiinni ja kuljetettiin Suomeen viime tammikuussa.

Parikymmentä jo tuomittu huumevyyhdistä

Alinko on syytettynä massiivisten huume-erien junailusta Suomeen. Liiga, johon epäilyt liittyvät paljastui vuonna 2014. Tällöin keskusrikospoliisi tiedotti takavarikoineensa yhdessä Hollannin ja Puolan viranomaisten kanssa huomattavan määrän hasista, amfetamiinia, ekstaasia ja LSD:tä.

Asiaa puitiin 20 henkilön osalta vuonna 2015 Espoon käräjäoikeudessa, joka tuomitsi useamman henkilön yli 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Alinko jäi kuitenkin puuttumaan joukosta.

Karkasi jo tutkinnan alkumetreillä

Poliisi uskoo, että Alinko oli mukana järjestelemässä ja johtamassa poliisin haaviin jääneiden huumelastien salakuljetusta. Huumeliigajutun tutkintaa johtaneen rikosylikomisario Jari Rädyn mukaan Alinko oli karkuteillä aivan huumeliigajutun esitutkinnan alkumetreiltä saakka, eli hän ehti olla kateissa yli kuusi vuotta.

– Silloin kun esitutkinnan alkuvaiheessa aloimme suunnitella ja tehdä kiinniottoja, ainakaan silloin hän ei enää ollut Suomessa. Sen jälkeen hänen liikkeistään ei ole mitään tietoja, Räty kuvaili ennen Alinkon kiinniottoa.

Miehen syytteitä on määrä käsitellä yhteensä viiden päivän ajan.

Alkavasta oikeuskäsittelystä kertoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja