Europolin etsityimpien listalla uusi kasvo: Irakilaisen Arman Alinkon uskotaan junailleen Suomeen massiivista määrää huumeita – "Toivomme, että hän jää kiinni"

Näin keskusrikospoliisi kertoi, miten Alinkoon kytkeytyvän huumeliigan jäljille päästiin.

Keskusrikospoliisi on lisännyt uuden henkilön Europolin etsityimpien henkilöiden listalle. Arman Enrique Alinkoa epäillään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, jotka liittyvät joitain vuosia sitten paljastuneeseen valtavaan huumeiden salakuljetusliigaan. 

Liiga paljastui vuonna 2014. Keskusrikospoliisi tiedotti tuolloin, että Suomen, Hollannin ja Puolan poliisi olivat takavarikoineet suuren määrän huumeita.

Hollannista oli löydetty 1800 kiloa hasista ja Suomesta 15 kiloa amfetamiinia sekä 10 000 ekstaasitablettia. Puolan poliisi sai haaviinsa samanlaisen, Suomeen matkalla olleen huume-erän, jossa oli lisäksi LSD:tä. Näiden huumelastien lisäksi huumeliigan uskottiin toimittaneen Subutexia Ranskasta Suomeen kuriiriyhtiön välityksellä.

Käräjillä 20 ihmiselle vankeutta

Asiaa puitiin vuonna 2015 Espoon käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi kaikkiaan 20 ihmistä vankeusrangaistukseen. Neljä päätekijäksi katsottua henkilöä saivat vankeutta 10 vuotta tai enemmän. Myöhemmin asiaa puitiin myös Helsingin hovioikeudessa, joka piti käräjätuomion voimassa merkittävimmiltä osin.

Alinkon osalta asia on kuitenkin yhä käsittelemättä, sillä hän ei koskaan saapunut oikeuden eteen. Häntä on jo aiemmin etsitty kuvan ja nimen kanssa, mutta nyt keskusrikospoliisi on lisännyt miehen Europolin ylläpitämälle etsityimpien henkilöiden listalle.

Poliisi: Alinko johti ja järjesteli

Huumeliigajutun tutkintaa johtanut rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista selittää laajempaa kuulutusta sillä, että miehen etsintöjä halutaan tehostaa jo pitkään jatkuneen karkumatkan takia.

– Aina silloin tällöin palaamme näihin vanhempiin keisseihin ja törkeistä rikoksista epäiltyihin henkilöihin, jotka ovat edelleen tavoittamatta. Haluamme tällä tavoin tehostaa etsintöjä.

Poliisi uskoo, että Alinko oli mukana järjestelemässä ja johtamassa poliisin haaviin jääneiden huumelastien salakuljetusta.

Rädyn mukaan Alinko on ollut karkuteillä aivan huumeliigajutun esitutkinnan alkumetreiltä saakka. Pakomatka on siis kestänyt jo yli 5 vuotta.

– Silloin kun esitutkinnan alkuvaiheessa aloimme suunnitella ja tehdä kiinniottoja, ainakaan silloin hän ei enää ollut Suomessa. Sen jälkeen hänen liikkeistään ei ole mitään tietoja.

Räty ei halua ottaa kantaa siihen, uskotaanko Alinkon vielä löytyvän.

– Toivomme, että hän jää kiinni. En pysty asiaa sen tarkemmin luonnehtimaan. Se on niin monesta asiasta kiinni. Suuri merkitys on sillä, missä hän oleskelee.

Alinko on Irakin kansalainen, mutta asunut aiemmin Suomessa. Rädyn mukaansa poliisilla ei ole tietoa siitä, missä mies voisi tällä hetkellä liikkua.

Keskusrikospoliisi on pyytänyt vihjeitä Alinkoon liittyen sähköpostitse osoitteeseen wanted.krp@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 050 440 1800.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja