Nuori mies on kuollut Ranskan mellakoissa pudottuaan katolta – 45 000 poliisia ja santarmia partioi yöllä eri puolilla maata

Väkivaltaiset protestit ovat jatkuneet Ranskassa kolme yötä - onko niitä odotettavissa vielä tänä yönä? 2:13
Katso myös: Väkivaltaiset protestit ovat jatkuneet Ranskassa kolme yötä – onko niitä odotettavissa vielä tänä yönä?

Nuori mies on kuollut Ranskan suurmellakoissa pudottuaan rakennuksen katolta, kertoi maan poliisi perjantaina.

Poliisin mukaan arviolta kaksikymppinen mies rojahti perjantain vastaisena yönä ostoskeskuksen katon läpi Luoteis-Ranskassa mellakoiden aikana. 

Viranomaisten mukaan hän ilmeisesti yritti murtautua ostoskeskuksen supermarkettiin Petit-Quevillyn pikkukaupungissa, kiivettyään katolle noin viideltä aamuyöllä paikallista aikaa.

Mies kuoli vammoihinsa iltapäivällä. Hänen seurassaan ollut toinen nuori mies kertoi poliisille heidän suunnitelleen murtoa.

Yötä valvoo 45 000 poliisia ja santarmia

Sisäministeriön mukaan viime yönä otettiin kiinni yhteensä liki 900 mielenosoittajaa eri puolilla maata.

Kyseessä oli jo kolmas väkivaltainen yö.

Ranskan sisäministeri Gerlald Darmanin kertoi TF1-televisiokanavalle, että 45 000 poliisia ja santarmia partioi tänä iltana ja ensi yönä eri puolilla maata, kun maa valmistautuu uusiin väkivaltaisuuksiin.

Bussit ja raitionvaunut lakkasivat kulkemasta iltayhdeksältä

Ranskan hallitus yrittää taltuttaa laajat mielenosoitukset muun muassa panssariajoneuvoilla sekä rajoittamalla julkista liikennettä.

Maan ulkoministeri Elisabeth Bornen sanoi tänään, että Ranskan poliisi ottaa käyttöön panssaroidut ajoneuvot väkivaltaisuuksien tukahduttamiseksi ja kaduille lähetetään santarmijoukkoja. Lisäksi kaikki joukkotapahtumat on peruttu.

Sisäministeriö puolestaan ilmoitti aiemmin tänä iltana lausunnossaan, että bussit ja raitionvaunut lakkaavat kulkemasta iltayhdeksältä paikallista aikaa. Myös voimakkaiden ilotulitteiden myynti on lopetettu.

Lisäksi aluehallintoja kehotetaan kieltämään bensiinikanisterien, happojen ja muiden helposti syttyvien nesteiden myynti ja kuljettaminen, lausunnossa sanottiin.

Lähes 900 pidätetty

Ministeriön mukaan viime yönä kiinni yhteensä liki 900 mielenosoittajaa eri puolilla maata. Poliisit ja santarmit pidättivät yhteensä ainakin 875 ihmistä kohdattuaan "harvinaista väkivaltaa".

Kyseessä oli jo kolmas väkivaltainen yö. Mielenosoitukset ja mellakat saivat alkunsa poliisin ammuttua teini-ikäisen pojan liikenteenvalvonnan yhteydessä.

Viranomaiset ovat valmistautuneet uusiin väkivaltaisuuksiin lähipäivinä. Useisiin kaupunkeihin on lähetetty yhteensä noin 40  000 poliisia ja santarmia.

Presidentti Emmanuel Macron kutsui koolle jo toisen kriisikokouksen muutaman päivän sisään. Presidentin kokouksen alussa antamien lukujen mukaan yhteensä liki 500 rakennusta vaurioitui, 2 000 ajoneuvoa paloi ja noin 3 900 tulipaloa sytytettiin viime yönä.

Ranskan väkivaltaisuuksien takia Macron myös päätti lyhentää vierailuaan Brysseliin, missä pidettiin Euroopan unionin huippukokous.

Macron syytti mellakoista myös videopelejä

Kriisikokouksen jälkeen Macron totesi nuorten Ranskassa matkivan väkivaltaisia videopelejä ja siksi mellakoivan kaduilla.

Hän vaati myös sosiaalisen medioiden alustoja kuten Tiktokia ja Snapchatia poistamaan "arkaluontoisimman" sisällön mellakoihin liittyen.

Hän sanoi videopelien myrkyttäneen nuoret, ja hän vaati vanhempia pitämään lapsensa kotona. Valtio ei voi tehdä tätä heidän puolestaan, Macron sanoi.

– Snapchat, Tiktok ja jotkut muut ovat olleet paikkoja, joissa väkivaltaisia kokoontumisia on järjestetty, mutta on olemassa myös eräänlaista väkivallan matkimista, mikä on joillekin nuorille aiheuttanut sen, että he menettävät kosketuksen todellisuuteen, Macron sanoi.

– Syntyy vaikutelma, että jotkut elävät kaduilla toteen videopelejä, jotka ovat myrkyttäneet heidät, Macron lisäsi.

Macronin mukaan noin kolmasosa mielenosoituksissa kiinni otetuista ovat olleen nuoria tai hyvin nuoria. Myös poliisin mukaan kiinni otettujen joukossa on ollut jopa 14-vuotiaita.

"Voimankäyttö tutkittava nopeasti"

YK vaati tänään, että Ranskan on puututtava rasistiseen syrjintään poliisien toiminnassa. Ranska on itse kiistänyt YK:n syytöksen.

YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Ravina Shamdasani sanoi tiedotustilaisuudessa, että Ranskan on nyt otettava vakavasti kantaa rasismiin ja syrjintään lainvalvonnassa. Kaikki väitteet suhteettomasta voimankäytöstä on hänen mukaansa tutkittava nopeasti.

YK korosti lausunnossaan myös rauhanomaisen kokoontumisen merkitystä.

Mittavista turvatoimista huolimatta väkivaltaisuuksista ja vahingoista raportoitiin perjantain vastaisena yönä useilla alueilla. Poliisilähteen mukaan turvallisuustiedonannossa arvioidaan, että väkivalta kohdistuu "järjestysvoimiin ja valtion symboleihin".

Esimerkiksi Pariisissa julistettiin Clamartin esikaupunkialueelle torstaina öinen ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksästä aamukuuteen paikallista aikaa. Kielto jatkuu maanantaihin.

Havaitsiko poliisi pojan olevan arabi?

Ranskalaisen teinipojan surman taustalla oli rasistinen motiivi, arvioi pojan äiti. Hän ei kuitenkaan kanna kaunaa poliisivoimia kohtaan.

– En syytä poliisia, syytän yhtä henkilöä: sitä, joka riisti poikani hengen, pojan äiti sanoo viitaten poliisiin, jota epäillään surmasta.

Pojan äiti kommentoi tapausta ranskalaiselle uutiskanavalle ensimmäisessä ampumisen jälkeen antamassaan haastattelussa.

Tiistain pidätystilanteesta on levinnyt video sosiaalisessa mediassa. Videolla ampunut poliisi on otettu kiinni taposta epäiltynä.

Pojan äiti sanoo poliisin halunneen surmata pojan, koska oli havainnut tämän olevan arabi.

– Hänen ei tarvinnut tappaa poikaani. Luoti? Niin lähelle hänen rintaansa? Ei, ei, sanoi lääkintäalan työntekijäksi kuvattu yksinhuoltajaäiti uutiskanavalle.

– Kuinka kauan tämä jatkuu? Kuinka moni muu lapsi lähtee näin, hän lisäsi.

Teosta syytetty poliisi on pyytänyt asianajajansa mukaan uhrin perheeltä anteeksi.

Asianajajan mukaan poliisi ei halunnut tappaa poikaa. Asianajajan mukaan hänen asiakkaansa on äärimmäisen järkyttynyt videolla esiintyvästä väkivallasta.

– Hän on järkyttynyt, hän ei nouse aamulla tappaakseen ihmisiä, sanoi poliisin asianajaja uutiskanava BFMTV:lle.

Poliisin asianajaja on kertonut valittavansa asiakkaansa kiinniottamisesta.

Poliisi näyttää ampuneen lähietäisyydeltä

Kaksi poliisia pysäytti tiistaina 17-vuotiaan teinipojan liikennesääntöjen rikkomisen takia. Alun perin poliisin versio oli, että toinen poliisi ampui nuoren miehen, koska tämä ajoi autolla häntä kohti.

Tapauksesta alkoi sittemmin levitä sosiaalisessa mediassa video, jonka aitouden uutistoimisto AFP on vahvistanut. Videolla poliisit seisovat paikallaan olevan auton vieressä ja toinen heistä osoittaa kuljettajaa aseella. Lisäksi videolla kuuluu ääni, joka sanoo kuljettajan saavan luodin päähänsä.

Sen jälkeen poliisi näyttää ampuvan kuljettajaa lähietäisyydeltä, kun auto yhtäkkiä lähtee liikkeelle. Auto jatkaa matkaansa muutaman kymmenen metriä, ja kuljettaja kuolee hetkeä myöhemmin.

Autossa oli myös kaksi matkustajaa. Toinen pakeni ja toinen, niin ikään teini-iässä oleva henkilö, otettiin hetkellisesti kiinni.

Uhria edustava asianajaja on sanonut esittävänsä valituksen myös muun muassa paikalla olleen toisen poliisin osallisuudesta sekä väärän todistuksen antamisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat