Raivo 17-vuotiaan Naëlin taposta yltyy Ranskassa – Pariisin esikaupunkialueille ulkonaliikkumiskielto

Raivo 17-vuotiaan Naëlin taposta yltyy Ranskassa – ainakin 150 pidätetty 0:48
Katso video Ranskassa yltyneistä mielenosoituksista.

Ranskassa poliisi varautuu mielenosoitusten jatkumiseen ympäri maata. Teinin ampunutta poliisia vastaan aiotaan nostaa syytteet.

MTV seurasi tapahtumia Ranskassa ja Pariisissa tämän artikkelin yhteydessä. Perjantaina tilanteen raportoitiin rauhoittuneen.

Poliisi ampui autoa ajaneen teini-ikäisen Naëlin kuoliaaksi tiistaina ja vaikutti valehdelleen tilanteen kulusta. Mielenosoitukset yltyvät ympäri maan. Tapaus tallentui videolle.

BBC:n tietojen mukaan valtakunnansyyttäjä Pascal Prache on todennut, että poliisin aseenkäyttö oli lainvastaista. Poliisi on tutkinnassa henkirikoksesta.

Yli 180 mielenosoittajaa on otettu kiinni Ranskan sisäministeriön tietojen mukaan jo toista päivää kestäneissä mielenosoituksissa, BBC uutisoi. Tämän lisäksi 170 poliisia on loukkaantunut yöllisissä yhteenotoissa.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin tviittasi ennen aamukahdeksaa tänään torstaina mielenosoittajien ilkivallan kohdistuneen muun muassa kaupungintaloihin ja poliisiasemiin.

– Kestämättömän väkivallan yö tasavallan symboleita kohtaan: kaupungintaloja, kouluja ja poliisilaitoksia sytytetty palamaan tai muuten kohdistettu hyökkäyksille. 150 pidätystä, Darmanin twiittaa.

– Häpeä heille, jotka eivät vaatineet rauhaa.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

BBC kertoo myös ranskalaisen kansanedustaja Sabrina Sebaihin ”jakavan heidän raivon, jotka ovat vallanneet Ranskan kadut”.

– Tilanne on edelleen hyvin kireä ja ihmiset hyvin vihaisia. En pelkästään ymmärrä, vaan myös jaan raivon, Sebaihi kommentoi BBC:n World Service -radiolle.

– Miten voi seistä aloillaan nähtyään videon, missä poliisi tappaa 17-vuotiaan, huutaen sekunteja aikaisemmin ampuvansa tätä päähän… Kaikki tämä on ollut meneillään liian monta vuotta yhdessä rotuun liittyvän arabien ja mustien ampumisten kanssa.

Suuri osa uhreista tummaihoisia

Reutersin selvityksen mukaan Ranskan poliisin liikenteen pysäyttämistehtävissä tappamista uhreista suurin osa on ollut joko arabeja tai tummaihoisia, BBC kertoo.

BBC kertoo seurannassaan poliisien ympäri maata käyttäneen muun muassa kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui maan ministereitä koolle hätäkokoukseen, kertoo BBC. 

Presidentti tviittasi keskiviikkona oman ja maansa myötätunnon ja surunvalittelut menehtyneen Naëlin perheelle ja vetosi rauhaan yltyvässä mielenosoitusten aallossa. 

Macron julisti kuitenkin hätäkokouksen aluksi, ettei mielenosoittajien väkivalta ole oikeutettua.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Sisäministeri Darmaninin mukaan noin 40 000 poliisia lähetetään tänään eri puolille maata yrityksessä hillitä protestien jatkumista. Poliiseista noin 5 000 tulee asemiin Pariisin alueelle.

Poikkeustilan julistamista vaadittu

Keskustaoikeistolaisen LR-puolueen johtaja Eric Ciotti vaati tänään poikkeustilan julistamista maahan, jotta viranomaiset voisivat estää ihmisten pääsyn alueille, joilla mielenosoituksia on järjestetty.

Nimettömänä pysyttelevän hallituksen neuvonantajan mukaan Ranskassa pelätään tilanteen ajautuvan vuonna 2005 nähtyjen mielenosoitusten toisinnoksi. Tuolloiset mielenosoitukset alkoivat kahden afrikkalaistaustaisen pojan kuoltua poliisin takaa-ajon aikana. Poliisi otti tuolloin mielenosoitusten seurauksena kiinni noin 6 000 ihmistä.

AFP:n mukaan Ranskassa on ollut kasvavaa huolta poliisin käyttämistä taktiikoista erityisesti nuoriin miehiin etnisistä vähemmistöistä.

– Olemme kyllästyneitä siihen, että meitä kohdellaan näin, kaksi pääkaupungissa mieltään osoittanutta nuorta miestä kertoi AFP:lle.

Vuonna 2022 ennätysmäärä eli 13 ihmistä sai surmansa Ranskassa sen jälkeen, kun he olivat kieltäytyneet pysähtymästä poliisin liikennetarkastukseen.

BBC:n mukaan osaan Pariisin esikaupunkialueista on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Myös osa kaupungin busseista ja ratikoista lakkaa kulkemasta kahdeksan jälkeen illalla.

Poliisi näyttää ampuneen kuljettajaa lähietäisyydeltä

Kaksi poliisia pysäytti tiistaina 17-vuotiaan teinipojan liikennesääntöjen rikkomisen takia. Alun perin poliisin versio oli, että toinen poliisi ampui nuoren miehen, koska tämä ajoi autolla häntä kohti.

Tapahtuneesta alkoi kuitenkin levitä sosiaalisessa mediassa video, jonka aitouden uutistoimisto AFP on vahvistanut. Videolla poliisit seisovat paikallaan olevan auton vieressä ja toinen heistä osoittaa kuljettajaa aseella. Lisäksi videolla kuuluu ääni, joka sanoo kuljettajan saavan luodin päähänsä.

Sen jälkeen poliisi näyttää ampuvan kuljettajaa lähietäisyydeltä, kun auto yhtäkkiä lähtee liikkeelle. Auto jatkaa matkaansa muutaman kymmenen metriä, ja kuljettaja kuolee hetkeä myöhemmin.

Videolla ampunut poliisi on otettu kiinni taposta epäiltynä. Uhria edustava asianajaja on sanonut esittävänsä valituksen myös muun muassa paikalla olleen toisen poliisin osallisuudesta sekä väärän todistuksen antamisesta.

Autossa oli myös kaksi matkustajaa. Toinen pakeni ja toinen, myös teini-ikäinen, otettiin hetkellisesti kiinni.

Juttua päivitetty kello 12.59: Lisätty tietoa Macronista ja valtakunnansyyttäjän tiedot.

Juttua päivitetty kello 14.26: Päivitetty kiinniotettujen sekä loukkaantuneiden poliisien määrä.

Juttua päivitetty kello 17.21: Lisätty muun muassa tieto siitä, että Ranskassa on esitetty vaatimuksia poikkeustilan julistamisesta.

Juttua päivitetty kello 19.09: Lisätty tieto ulkonaliikkumiskiellosta ja julkisen liikenteen keskeytyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat