17-vuotiaan Naëlin tappo: taustalla rasistinen motiivi, äiti arvioi – 40 000 poliisia hälytetty tehtäviin

MTV Pariisissa: Tällainen on tilanne, kun mielenosoitukset ovat kestäneet kolme yötä 4:09
MTV Pariisissa: Tällainen on tilanne, kun mielenosoitukset ovat kestäneet kolme yötä.

17-vuotiaan Naëlin surmasta syytetty poliisi on pyytänyt anteeksi uhrin perheeltä, kertoo asianajaja. BBC:n tietojen mukaan mielenosoitukset ovat laantuneet Pariisissa, mutta kymmeniä tuhansia poliiseja on hälytettynä tehtäviin. Macron järjestää tänään uuden kriisikokouksen protestiaallon vuoksi.

Ranskalaisen 17-vuotiaan pojan surman taustalla oli rasistinen motiivi, arvioi pojan äiti. Hän ei kuitenkaan kanna kaunaa poliisivoimia vastaan.

– En syytä poliisia, syytän yhtä henkilöä: sitä, joka riisti poikani hengen, pojan äiti sanoo viitaten poliisin, jota syytetään surmasta.

Pojan äiti kommentoi tapausta ranskalaiselle uutiskanavalle ensimmäisessä ampumisen jälkeen antamassaan haastattelussa.

Tiistaina tapahtuneesta pidätystilanteesta on levinnyt video sosiaalisessa mediassa ja Ranskassa on nähty mielenosoituksia surman johdosta. Videolla ampunut poliisi on otettu kiinni taposta epäiltynä.

Pojan äiti sanoo poliisin halunneen surmata pojan, koska oli havainnut tämän olevan arabi.

– Hänen ei tarvinnut tappaa poikaani. Luoti? Niin lähelle hänen rintaansa? Ei, ei, sanoi lääkintäalan työntekijäksi kuvattu yksinhuoltajaäiti uutiskanavalle.

– Kuinka kauan tämä jatkuu? Kuinka moni muu lapsi lähtee näin, hän lisäsi.

Surmasta syytetty poliisi on pyytänyt asianajajansa mukaan uhrin perheeltä anteeksi.

Asianajajan mukaan poliisi ei halunnut surmata poikaa. Asianajajan mukaan hänen asiakkaansa on äärimmäisen järkyttynyt videolla esiintyvästä väkivallasta.

– Hän on järkyttynyt, hän ei nouse aamulla tappaakseen ihmisiä, sanoi poliisin asianajaja uutiskanava BFMTV:lle.

Poliisin asianajaja on kertonut valittavansa asiakkaansa kiinni ottamisesta.

Satoja otettu kiinni

Ranskassa poliisi on ottanut satoja mielenosoittajia kiinni ympäri maata ympäri maata järjestetyissä protesteissa.

Sisäisen turvallisuustiedonannon mukaan viranomaiset olivat valmistautuneet lähipäivinä väkivaltaisuuksiin ja lähettäneet useisiin kaupunkeihin yhteensä noin 40 000 poliisia ja santarmia.

Mittavista turvatoimista huolimatta väkivaltaisuuksista ja vahingoista raportoitiin useilla alueilla. Sisäministeri Gerald Darmanin mukaan perjantain vastaisena yönä, joka oli kolmas peräkkäinen väkivaltainen yö protestiaallossa, pidätettiin kaikkiaan 667 ihmistä.

BBC:n mukaan valtaosa protestoijista on iältään 14–18-vuotiaita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kerrotaan järjestävän uuden kriisikokouken perjantaina, hänen kansliansa ilmoitti. Tämä on toinen Macronin koolle kutsuma kriisikokous viime päivien aikana.

Ranskan väkivaltaisuuksien takia Macron päätti myös lyhentää vierailuaan Brysseliin, jossa järjestetään Euroopan unionin huippukokous.

Muistomarssi äityi yhteenotoiksi

Tapaus on poikinut mielenosoituksia, ja Ranskan poliisi valmistautuu niiden jatkumiseen.

Poliisilähteen mukaan sisäisessä turvallisuustiedonannossa arvioidaan, että tulevat illat olisivat "kaupunkiväkivallan teatteria". Tiedonannon mukaan toimien uskotaan kohdistuvan "järjestysvoimiin ja valtion symboleihin".

Pariisissa Clamartin esikaupunkialueelle julistettiin torstaina öinen ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksästä aamukuuteen paikallista aikaa. Kielto jatkuu maanantaihin.

BBC uutisoi varhain perjantaiaamuna paikallismedian tietoihin perustuen levottomuuksien laantuneen Pariisissa. Sanomalehti The Le Monden mukaan lukuisat kadut, etenkin Pariisin pohjoispuolella Nanterressa, ovat kärsineet mittavia vahinkoja.

Tuhannet ihmiset osallistuivat torstaina surmatun pojan äidin johtamalle muistomarssille Pariisin esikaupunkialueella. Aluksi tilaisuus näytti sujuvan rauhallisesti, mutta vähitellen jännitteet kasvoivat ja jotkut mielenosoittajat heittelivät esineillä poliiseja. Turvallisuusjoukot hajottivat protestin käyttämällä kyynelkaasua.

Nimettömänä pysytelleen poliisilähteen mukaan marssille osallistui kuutisentuhatta ihmistä.

Ampuminen herätti levottomuuksia useilla Pariisin esikaupunkialueilla jo keskiviikon vastaisena yönä. Sisäministeriön mukaan 150 mielenosoittajaa otettiin puolestaan kiinni eri puolilla Ranskaa torstain vastaisena yönä.

Poliisi näyttää ampuneen lähietäisyydeltä

Kaksi poliisia pysäytti tiistaina 17-vuotiaan Naëlin liikennesääntöjen rikkomisen takia. Alun perin poliisin versio oli, että toinen poliisi ampui nuoren miehen, koska tämä ajoi autolla häntä kohti.

Tapauksesta alkoi sittemmin levitä sosiaalisessa mediassa video, jonka aitouden uutistoimisto AFP on vahvistanut. Videolla poliisit seisovat paikallaan olevan auton vieressä ja toinen heistä osoittaa kuljettajaa aseella. Lisäksi videolla kuuluu ääni, joka sanoo kuljettajan saavan luodin päähänsä.

Sen jälkeen poliisi näyttää ampuvan kuljettajaa lähietäisyydeltä, kun auto yhtäkkiä lähtee liikkeelle. Auto jatkaa matkaansa muutaman kymmenen metriä, ja kuljettaja kuolee hetkeä myöhemmin.

Autossa oli myös kaksi matkustajaa. Toinen pakeni ja toinen, niin ikään teini-iässä oleva henkilö, otettiin hetkellisesti kiinni.

Uhria edustava asianajaja on sanonut esittävänsä valituksen myös muun muassa paikalla olleen toisen poliisin osallisuudesta sekä väärän todistuksen antamisesta.

Juttua päivitetty kello 6.54: Lisätty tietoa poliisien tehtävistä ja määrästä sekä kiinniotetuista.

Juttua päivitetty kello 6.15: Lisätty tietoa tilanteen rauhoittumisesta.

Juttua päivitetty kello 9.07: Lisätty tietoa pidätettyjen määrästä sekä perjantaina järjestettävästä kriisikokouksesta.

Lue myös:

    Uusimmat