YK: Israelin siirtokuntien laajentaminen on "sotarikos"

Karut jäljet: Hamasin hallinnoivan terveysministeriön mukaan 104 kuollut Israelin tulituksessa torstaina 0:35
Katso uutisklippi: Hamasin hallinnoiman terveysministeriön mukaan Israelin toissaviikolla tekemässä iskussa kuoli yli 100 siviiliä.

Miehitetyillä palestiinalaisalueilla olevien Israelin siirtokuntien laajentaminen on sotarikos, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk. Laajentaminen vaarantaa lisäksi minkäänlaisen kestävän palestiinalaisvaltion perustamisen mahdollisuuksia.

Länsirannalla olevien laittomien siirtokuntien laajentaminen on Türkin mukaan kiihtynyt valtavasti sen jälkeen kun Israel aloitti sotatoimensa Gazassa. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa käytännössä sitä, että Israel siirtää omia kansalaisiaan miehitetyille alueille, mikä puolestaan on sotarikos.

– Kyseiset siirrot ovat sotarikoksia, joista rikollisvastuu voi kytkeytyä niihin liitoksissa oleviin ihmisiin.

YK:n näkemyksiä heijasteli tuoreeltaan myös Espanja, jonka ulkoministeriö kertoi perjantaina, että maa tuomitsee siirtokuntien laajentamiset. Espanjalaisministeriön mukaan siirtokuntien laajentaminen estää kahden valtion mallin mukaisen ratkaisun ja ovat kestävän rauhan tiellä.

Israelin on kerrottu suunnittelevan yli 3  400 uuden asuinrakennuksen rakentamista miehitetylle Länsirannalle.

Eniten rakennuksia sitten vuoden 2017

Israel on Türkin kokoaman raportin mukaan rakentanut noin 24  300 uutta asuinyksikköä miehitetylle Länsirannalle vuoden 2022 marraskuun ja viime vuoden lokakuun välisenä aikana. Kyseessä on suurin määrällinen kasvu seurannan alkamisen jälkeen vuonna 2017.

Samaan aikaan Israelin hallinnon ja siirtokuntalaisten väkivaltaisuudet palestiinalaisia vastaan ovat pakottaneet heitä jättämään kotinsa.

Palestiinalaisten koteja on muun muassa tuhottu, heitä on pakkohäädetty ja heille ei ole myönnetty rakennuslupia uusia koteja varten.

Israelin hallituksen tavoitteena on Türkin mukaan liittää rakennustoiminnan avulla miehitetyt alueet itseensä.

YK:n mukaan miehitetyllä länsirannalla on surmattu joko siirtokuntalaisten tai Israelin turvallisuusjoukkojen toimesta yli 400 ihmistä sitten lokakuun 7. päivän. Surmatuista 107 on ollut lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat