"Yhteinen tavoitteemme on parantaa suhteita Venäjään" – Väyrystä ja Janitskinia yhdistävät Venäjä-suhteiden parantaminen ja Nato-jäsenyyden vastustaminen

Paavo Väyrynen kommentoi Janitskinin ryhtymistä tähtiliikkeen vaaliehdokkaaksi:"Uskon että Iljan imago muuttuu, kun hän tulee mukaan poliittiseen toimintaan" 1:51
Paavo Väyrynen kommentoi Ilja Janitskinin vaaliehdokkuutta.

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin lähtee Seitsemän tähden liikkeen eduskunta- ja eurovaaliehdokkaaksi. Janitskin ja Paavo Väyrynen kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa. Väyrysen mukaan Janitskin on yksi liikkeen "tähtiehdokkaista".

Väyrysen mukaan sekä Janitskin että myös liikkeeseen ehdokkaaksi lähtenyt Pirkko Turpeinen-Saari olivat oikeita ehdokkaita hänen liikkeeseensä, koska he kannattavat sen tavoitteita.

– Ne ovat Suomen itsenäisyys, Suomen puolueettomuus, hallittu maahanmuuttopolitiikka, köyhän asia ja maakuntien elinvoiman vahvistaminen.

Tähtiliikkeen yhteen kokoamassa ehdokaskolmikossa yhdistyvät Väyrysen ihannoima alkiolainen keskustalaisuus, vasemmistolaisuus ja maahanmuuttovastaisuus. Turpeinen-Saarella on kertomansa mukaan vasemmistoliiton puoluekirja, Janitskin on tuomittu muun muassa MV-julkaisun rasistisesta kirjoittelusta ja Väyrysen poliittiset juuret ovat presidentti Urho Kekkosen aikojen keskustalaisuudessa. 

Sittemmin keskustan kunniapuheenjohtajaksi valittu Väyrynen on riitautunut keskustan ja aiemman puolueprojektinsa kansalaispuolueen kanssa. 

Väyrynen kertoo, että kolmikkoa yhdistää erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikka, eurooppapolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa keskeistä ovat hänen mukaansa Natoon liittoutumattomuus ja Venäjä-suhde.

– Kyllä meidän yhteinen tavoitteemme on, että saataisiin suhteita Venäjään parannetuksi ja yhteistyötä lisätyksi. Tässähän se näkyy, mikä on koko tämän Seitsemän tähden liikkeen idea. Eli me kokoamme yli puoluerajojen niitä ihmisiä, jotka kannattavat tiettyjä Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeitä asioita, Väyrynen sanoo.

Väyrynen ei näe Janitskinin toimintaa MV-lehdessä esteenä

Väyrynen katsoo, että Janitskin on mainettaan parempi mies.
– Hänethän on tuomittu MV-lehden päätoimittajana asioista, jotka liittyvät MV-lehden toimintaan. En nähnyt esteenä sitä, Väyrynen sanoo.

Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa MV:ssä julkaistujen rasististen ja loukkaavien kirjoitusten takia. Tuomio ei ole lainvoimainen, koska siitä on valitettu hovioikeuteen.

Janitskin sai tuomion yhteensä 16 rikoksesta, muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksista. 

Oikeuden mukaan Janitskinin toiminnan tavoitteena on ollut muun muassa ihmisten maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa. Oikeus piti Janitskinin tekoja poikkeuksellisen vakavina ja vahingollisina.

Jutussa tuomittiin Janitskinin lisäksi Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman.

Sananvapauden rikkominen kävi kalliiksi

Sananvapauden rajojen rikkominen tuli kaksikolle tyyriiksi, sillä laskua tuli yhteensä pitkälti yli 200 000 euroa. Pelkästään kärsimys- ja haittakorvauksista tuli maksettavaksi yli 80 000 euroa.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi Janitskinin ja Bäckmanin maksamaan yhteensä yli 95 000 euroa erilaisia hyvityksiä. Julkaisuunsa juttuja kopioineen Janitskinin on maksettava esimerkiksi mediayhtiö Sanomalle tekijänoikeuksien loukkaamisesta 75 000 euroa.

Lisäksi Janitskinin ja Bäckmanin maksettavaksi lankesi vastapuolten oikeudenkäyntikuluja kymmeniätuhansia euroja.

Lue myös:

    Uusimmat