Paavo Väyrynen perustelee tuomion saaneen Ilja Janitskinin valitsemista tähtiehdokkaakseen: "Mainettaan parempi mies, jonka suurin rikos on ollut valtamedian haastaminen"

Paavo Väyrynen kommentoi Janitskinin ryhtymistä tähtiliikkeen vaaliehdokkaaksi:"Uskon että Iljan imago muuttuu, kun hän tulee mukaan poliittiseen toimintaan" 1:51

Paavo Väyrysen perustama poliittinen Seitsemän tähden liike ilmoitti tiistaina, että valemedia MV-lehden perustajana tunnettu Ilja Janitskin lähtee liikkeen "tähtiehdokkaaksi" kevään eduskunta- ja eurovaaleissa. 

Janitskin tuomittiin lokakussa Helsingin kärjäoikeudessa vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Rikosnimikkeitä oli yhteensä 16 rikoksesta.

Rikokset liittyvät kirjoituksiin Janitskinin perustamassa ja omistamassa MV-valemediassa. Janitskinin tuomio ole lainvoimainen.

Janitskin valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän välttänee vankeusrangaistuksen pysyy tuomio voimassa tai ei, sillä hän ehti olla tutkintavankeudessa ja kotiarestissa lähes vuoden ja rangaistus tuli näin suoritetuksi.

"Tuomionsa suorittanut"

Paavo Väyrysen mukaan tuomiot eivät ole este Janitskinin lähtemisessä ehdokkaaksi tähiliikkeen riveissä.

Väyrynen kommentoi tiedotustilaisuudessa, että Janitskin on mainettaan parempi mies. Janitskinin kirjoittelustaan saamia tuomioita Väyrynen pitää "hyvin erikoisina".

– Ilja Janitskinin suurin rikos on se, että hän on rohjennut haastaa valtamedian ja sitä kautta yhteiskuntamme valtaa pitävät, joita valtamedia tukee, Väyrynen sanaili.

Hänen mukaansa hovioikeuden päätös ei tule muuttamaan asetelmaa Janitskinin ehdokkuuden osalta.

– Janitskin on kärsinyt saamansa vankeusrangaistuksen ja siltä osin asia on selvä, Väyrynen painotti.

Valemedialla rooli kampanjassa

Väyryseltä ja Janitskinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa MV-lehden mahdollista roolia tulevassa vaalikampanjoinnissa.

– Olemme iloisia, jos saamme MV-lehdessä ja muissakin joukkotiedotusvälineissä myönteistä huomiota politiikallemme ja tätä kautta kansalaisten tukea, Väyrynen kommentoi.

– Totta kai sitäkin kanavaa käytetään, Janitskin täsmensi.

Janitskin oli Väyrysen tukena jo viime vuoden 2018 presidentinvaaleissa luovuttuaan omasta ehdokkuudestaan.

Erilaisia mielipiteitä

Väyrynen kertoi, että Janitskin on sitoutunut tähtiliikkeen vaalitavoitteisiin. Ne ovat Suomen itsenäisyys ja puolueettomuus, hallittu maahanmuuttopolitiikka, köyhän asiat sekä kuntien elinvoiman turvaaminen.

– Muissa asioissa meillä on erilaisia mielipiteitä. Se on täysin sallittua, Väyrynen totesi.

Tällaiseksi asiaksi Väyrynen nostaa esimerkiksi huumepolitiikan, jossa tähtiliikkeen edustajilla ei ole yhteistä kantaa.

Väyrynen perusti tähtiliikkeen viime vuonna riitauduttuaan vuonna 2016 perustamansa kansalaispuoleen kanssa. Veteraanipolitikko on toiminut kolmesti keskustan presidentinvaaliehdokkaana, ollut puolueen puheenjohtaja ja pitkäaikainen ministeri.

Lue myös:

    Uusimmat