Yhdysvallat aikoo tehdä venäläiseliitin elämän karuksi – tässä keinot: "Uskotaan häiritsevän erityisesti Putinin kavereiden elämää"

Yhdysvallat aikoo katkaista normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa 3:33
Katso video: Yhdysvallat aikoo katkaista normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset lopettavat normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa. Presidentti Joe Bidenin mukaan tähän ryhdytään yhdessä Nato-liittolaisten, G7-maiden ja EU:n kanssa. MTV:n USA:n kirjeenvaihtaja kertoo, että tarkoitus on tehdä muun muassa venäläiseliitin elämä hankalaksi.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Joe Bidenin mukaan tarkoituksena on lisätä taloudellista painostusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan sekä entisestään eristää Venäjä maailmanlaajuisella näyttämöllä.

Uusi askel kauppasuhteissa mahdollistaa sen, että länsimaat voivat määrätä venäläisille tuontituotteille jyrkkiä korotuksia tullimaksuihin.

Lisäksi Yhdysvallat asettaa uusia henkilöpakotteita venäläisiä kohtaan ja kieltää muun muassa venäläisten timanttien, merenelävien ja vodkan tuomisen maahan. Biden ilmoitti Yhdysvaltojen kieltävän toisaalta yhdysvaltalaisten luksustuotteiden viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

– Luksustuotteiksi katsotaan timanttien ja vodkan lisäksi muun muassa luksusajoneuvot ja rannekellot. Tämän uskotaan häiritsevän erityisesti venäläiseliitin ja oligarkkien, eli Putinin kavereiden elämää, MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen selvittää.

– Lisäksi Yhdysvallat aikoo kieltää kaikilta amerikkalaisilta investointien tekemisen Venäjällä. Amerikkalaiset eivät myöskään saa myydä tai vaihtaa dollareita venäläisten tai Venäjällä olevien ihmisten kanssa. Yhdessä liittolaisten kanssa Yhdysvallat aikoo myös vaikuttaa siihen, että Venäjä ei pysty enää lainaamaan rahaa Maailmanpankilta tai kansainväliseltä valuuttarahastolta.

"Venäjän talous vajoaa kylmän sodan lukemiin"

Karppinen uskoo kauppasuhteiden katkaisun satuttavan Venäjän taloutta.

– Alkuviikosta kiellettiin jo se, että ei osteta kaasua ja öljyä Venäjältä. Jos Yhdysvallat yksin tämän tekisi, se ei riittäisi – USA:n ja Venäjän kahdenvälinen kauppa ei ole niin merkittävää – mutta se tässä onkin pihvinä, että Yhdysvallat tekee tämän kaiken yhteistyössä sekä Euroopan unionin että G7-maiden kanssa, Karppinen kertoo.

– Tämän arvioidaan pudottavan Venäjän maailman kauppajärjestyksessä samalle tasolle kuin jossa se oli kylmän sodan aikoihin. 

Karppinen uskoo, että Biden saa päätökselleen kongressin hyväksynnän, jonka hän vielä tarvitsee.

– Sekä demokraatit että republikaanit ovat painostaneet Valkoista taloa tekemään aiempaa enemmän. 

Lue myös:

    Uusimmat