Mainos

Wikileaks-keskustelu velloo netissä: Haukkuja, kehuja, Suomi-vitsejä

Wikileaks-sivusto on julkaissut nettisivuillan vasta pienen osan Yhdysvaltalaisdiplomaattien asiakirjoista, joissa paljastetaan diplomaattien salaisten sähkeiden sisältöä. Dokumentteja on yhteensä yli 250 000, ja niistä on iltapäivään mennessä julkaistu sivujen mukaan vajaat 300.

Sivustolla olevan taulukon mukaan Suomea sivuavia dokumentteja on paketissa yli kuusisataa, mutta niitä ei ole vielä julkaistu.

Sen sijaan globaalissa nettikeskustelussa on esitetty jos jonkinlaista teoriaa ja näkemystä muun muassa Suomi-dokumenteista. Mikroblogi Twitterissä leviää vitsi, jonka mukaan yksi Suomesta lähetetty huippusalainen diplomaattisähke kuuluu: "Täällä on helvetin kylmä, päästäkää meidät kotiin."

"Juorudokumentit vievät huomion todellisista ongelmista"

Wikileaksin omilla Facebook-sivuilla keskustelu on myös vilkasta. Osa on innoissaan, osa pitää Wikileaksin toimintaa vaarallisena. Sivuilla on tällä hetkellä faneja lähes 200 000.

Muun muassa Turkista on lähetetty innostuneita viestejä.

- Wikileaks-dokumentit ovat saaneet Turkissa aikaan todellisen hässäkän. Tämä on hienoa, jatkakaa samaan malliin pyydän.

Muun muassa Pakistanista ja Intiasta pyydetään Wikileaksia paljastamaan tietoja myös Aasiasta.

- Kauan eläköön Wikileaks. Voisitteko perustaa uuden solun Intiaan tutkimaan korruptoituneita intialaispoliitikoita, kysyy intialaislukija.

-Voisitteko paljastaa terrorismin todellisen tolan Pakistanissa. Täällä räjähtelee joka päivä ja ihmisiä kuolee. Kuka on syyllinen, voitteko paljastaa, kysyy lukija Pakistanista.

Wikileaksia myös arvostellaan ankarasti Facebook-sivuilla.

- Tällä kertaa näillä vuodoilla ei ole mitään arvoa. Näiden eräänlaisten päiväkirjamerkintöjen ja juorujen julkistaminen ei auta ratkaisemaan rikoksia, vaan ne luovat lisää epäluottamusta ja vievät huomion todellisista ongelmista. Varmasti muilla mailla on täsmälleen samanlaisia juorudokumentteja. Julkaiskaa seuraavan kerran jotakin hyödyllistä!

Osa epäilee Wikileaksin toimintaa.

- Oletteko todella julkaisseet dokumentit sellaisinaan, vai oletteko hallituksen painostuksen jälkeen sensuroineet niitä? Miksi joissakin dokumenteissa lukee "Tässä tekstissä on näkyvissä vain osa alkuperäisestä sähkeestä, koko teksti on nähtävissä...."? kysyy epäilevä lukija Facebookissa.

Täällä Wikileaks lupaa julkaista 250 000 dokumenttia. Päivittyvät sivuille pikku hiljaa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.