Vuosien spekulaatiot osoittautuivat vääriksi – mystistä Tutankhamonin "salaista kammiota" ei ollutkaan

Egyptin viranomaiset ovat saaneet päätökseen faarao Tutankhamonin "salaisen kammion" etsinnän tuloksemattomana.

Aiemmin tutkijat uskoivat 90 prosentin varmuudella, että salaisessa kammio sijaitsi seinän takana poikafaaraon arviolta 3000 vuotta vanhassa haudassa Kuninkaiden laaksossa Luxorin kaupungin läheltä. Asiasta ovat uutisoineet muiden muassa brittilehdet BBC ja The Guardian

Yhden teorian mukaan kuninkaallisen haudan seinän takana olisi voinut myös sijaita kuningatar Nefertitin hauta. Nefertitin jäännöksiä ei ole koskaan löydetty. Nefertitin Berliinissä sijaitseva veistos on kenties yksi tunnetuimmista egyptiläisen taiteen teoksista. 

Vuosien spekulaatio

Uuden teknologian avulla saavutetut tutkimustulokset paljastavat nyt, että seinän takana ei yksinkertaisesti ole oletettua kammiota. Spekulaatiot mahdollisesta kammiosta jatkuivat vuosia. 

Egyptin valtion egyptologiryhmän pääegyptologi Mostafa Waziri kertoo The Guardianin haastattelussa, että oletettuja piilossa olevia seiniä ei löytynyt monikansallisen tutkijaryhmän tutkimuksissa.

Vuoden 2015 jälkeen brittiegyptologi Nicholas Reeves arveli, että Nefertitin hauta voisi olla piilossa seinämaalausten koristamien seinien takana Tutankhamonin hautakammiossa.  

Ainutkertainen hautalöytö

Tutankhamonin haudan löysi vuonna 1922 englantialinen egyptologi Howard Carter. Carterin löytö oli merkittävä, sillä Tutankhamonin KV62-hauta Kuninkaiden laaksossa on egyptologian historian ensimmäinen ja lähes koskemattomana löydetty kuninkaallinen hauta.

Tutankhamon hallitsi 18. dynastian aikana Egyptissä arviolta vuosina vuodesta 1333 eteenpäin ennen ajanlaskun alkua. Hän nousi faaraouksia vain 10-vuotiaana, ja hallitsi yhdeksän vuotta ennen kuolemaansa. 

Tutankhamonin hauta itsessään on pienempi ja vaatimattovampi verrattuna muihin alueen kuninkaallisiin hautoihin. Syyksi on esitetty sitä, että Tutankhamon kuoli nuorena, eikä hautakompleksia oltu ehditty valmistella nuoren faaraon ikuista matkaa varten.  

Lue myös: