Mainos

Vuokrat kallistumassa reilusti

Vuokraturva varoittaa vuokrien korotuksista. Yhtiö toteaa markkinakatsauksessaan, että vuokrat voivat nousta etenkin jo voimassa olevissa vuokrasopimuksissa jopa seitsemällä prosentilla loppuvuoden aikana.

- Uusien vuokrasopimusten vuokrat ovat saavuttaneet sellaisen tason, että voisi ehkä sanoa, että tässä taloustilanteessa nousuvaraa ei enää ole. Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat taas ovat jääneet selvästi jälkeen markkinavuokrista ja sen takia kaikkein suurimmat korotuspaineet kohdistuvat nimenomaan näihin vanhoihin, jo olemassa oleviin vuokrasopimuksiin, kertoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Uusissa vuokrasopimuksissa vuokran hinnan ennakoidaan nousevan kolmesta viiteen prosenttia. Isojen asuntojen vuokrat voivat sen sijaan laskea.

Opiskelijoille vaikea syksy vuokramarkkinoilla

Vuokraturva varoittaa opiskelijoita poikkeuksellisen vaikeasta syksystä asuntomarkkinoilla.

Ongelman taustalla on se, ettei opiskelijoiden tarvitsemien pienten vuokra-asuntojen määrää kasvukeskuksissa ei ole saatu aiemmista vuosista oleellisesti nostettua, vaikka kysyntä on ennätysmäinen.

- Esimerkiksi Helsingissä on 150 000 yhden hengen taloutta, mutta vain noin 65 000 yksiötä, johon on jo laskettu sekä omistus- että vuokra-asunnot. Näin ollen on selvää, että yksiöiden määrä ei yksinkertaisesti riitä, Metsola toteaa.

Samalla käytettyjen yksiöiden ja kaksioiden hinnat ovat kohonneet taloustilanteeseen nähden niin korkeiksi, että kokeneet asuntosijoittajat eivät halua niitä vuokra-asunnoiksi ostaa.

Vuokraturva arvioi, että pienasuntopulaa joudutaan todennäköisesti tänä vuonna aiempaa laajemmin kiertämään kimppa-asumisella, jossa opiskelijat vuokraavat isomman huoneiston yhdessä.

Vuokraturva ehdottaa ratkaisuksi, että tulevaisuudessa nykyistä useampi oppilaitos mahdollistaisi opintojen aloittamisen syksyn lisäksi myös kevätlukukauden alusta. Tällöin jokasyksyinen vuokra-asuntojen kysyntäpiikki tasoittuisi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.