Vuokra-asunnon hakijan 6 kullanarvoista vinkkiä

Vuokramarkkinoiden kuumin sesonki on meneillään. Kiinnitä ainakin näihin kuuteen asiaan huomiota varmistaaksesi asunnon saanti.

Uusien opiskelijoiden taistelu pienistä vuokra-asunnoista on juuri nyt kiivaimmillaan. Perheasuntojenkin osalta muuttojen painopiste on kesäkaudessa, jotta lasten ei tarvitsisi vaihtaa koulua kesken lukuvuoden. Arvoasuntoja taas hakevat nyt diplomaatit, joiden vuosirytmissä asuntojen vaihdot ajoittuvat helmikuulle ja elokuulle kansainvälisen käytännön mukaisesti.

Vilkasta siis on. Vuokra-asunnon löytäminen ei juuri nyt ole helppoa, mutta asunnonhakija voi omalla käytöksellään parantaa mahdollisuuksiaan selvästi. Alla kuusi Vuokraturvan pitkään kokemukseen perustuvat neuvoa, joista voi tiukassa kilpailussa olla paljonkin apua.

1. Pukeudu kuin olisit menossa työhaastatteluun

Ulkoinen olemuksesi vaikuttaa siihen, millaisen kuvan itsestäsi annat. Siistit vaatteet ja suihkunraikkaus toimivat paremmin kuin epäsiistit tai likaiset vaatteet ja pistävä hienhaju. Usein vuokranantaja ajattelee, että jos vuokralainen ei huolehdi itsestään, hän ei huolehdi asunnostakaan. Hyvä vinkki on toimia pukeutumisen suhteen kuin olisit menossa työhaastatteluun. Jätä kuitenkin vanha rippipuku kaappiin. Pyri pukeutumaan luontevasti ja omaan tyyliisi sopivasti.

2. Täytä asuntohakemus huolella

Puutteellisesti täytetty hakemus sivuutetaan helposti kokonaan. Täytä siis asuntohakemus huolellisesti kaikkien tietojen osalta. Älä ole vaatimaton, vaan kerro arkailematta miksi juuri sinä olisit mainio valinta vuokralaiseksi. Vaatimattomuus ei kaunista vuokra-asuntomarkkinoilla.

3. Keskustele vuokranantajan tai välittäjän kanssa esittelyssä

Jos tilanne sen luontevasti sallii, vaihda muutama sana asuntoa esittelevän henkilön kanssa esimerkiksi samalla kun annat hänelle asuntohakemuksesi. Jos hän saa sinusta hyvän kuvan ja erotut eduksesi, jäät paremmin mieleen. Tämä voi parantaa mahdollisuuksiasi vuokralaisvalinnassa.

4. Tee muistiinpanoja asunnoista

Omien muistiinpanojen tekeminen kannattaa varsinkin silloin, jos käyt katsomassa useita asuntoja. Jos sinulla ei ole muistiinpanoja, voi käydä niin, että asuntoihin liittyvät muistikuvat alkavat sekoittua keskenään. Kun sitten saat soiton, ja sinulle tarjotaan jotakin näistä asunnoista, voi olla, ettet uskalla päätöstä tehdä. Näin voi hyväkin asunto mennä sivu suun. Tai vastaavasti voi käydä niin, että tulet vahingossa ottaneeksi asunnon, joka sitten onkin aivan toisenlainen kuin muistit.

5. Jos olet opiskelija, pyydä vanhempasi takaajiksi

Opiskelijoilla on usein vaikeuksia pärjätä kilpailussa jo valmistuneiden työssäkäyvien vuokralaisten kanssa. Jos se on mahdollista, pyydä vanhempasi takaajiksesi. Se herättää luottamusta vuokranantajissa ja tasoittaa kilpailutilannetta.

6. Ole ajoissa paikalla

Varsinkin pienten vuokra-asuntojen esittelyt ovat usein lyhyitä noin varttitunnin mittaisia tapahtumia. Jos olet ajoissa paikalla, aikaa jää paremmin sekä asunnon katsomiseen että asuntohakemuksen täyttämiseen. Mattimyöhäinen joutuu usein tekemään molemmat hosuen.

Teksti: Jokakoti

Lähde: Vuokraturva

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat