Vorschmack

Pääsiäinen on vasta tuloillaan lammaspaisteineen, mutta virittäydytään tunnelmaan jo hieman etukäteen. Makuja-palstalle on tullut muutama kysymys lampaanpaistin jatkojalostuksesta. Ensimmäisenä mieleen tulee legendaarinen Vorschmack, ihmeellinen lihakastiketta muistuttava sörsseli.

Mannerheimin tunnetuksi tekemä ruoka on yhdistelemä suolasilliä ja lampaanlihaa. Muut mausteet ja raaka-aineet vaihtelevat suuresti ohjeittain. Vorschmack nimiseen ruokaan voi törmätä jopa kasvispohjaisena. Perinteisimmillään Vorschmackin reseptiin kuuluu kuitenkin sipulia, valkosipulia, kermaa tai smetanaa sekä pippuria. Tomaattisose vorschamkin mausteena on uudempaa perua ja sen merkitys ruoassa on lähinnä kosmeettinen (tuo hieman miellyttävämmän sävyn melko erikoisen näköiseen ruokaan). Vorschmack on alkuperältään köyhänmiehen ruokaa ja ristiriitaisten lähteiden mukaan saksalais-balttilais-venäläistä alkuperää. Jokaisen kansan isoäidinkeittiöstä todennäköisesti löytyy vastaava lihantähteistä valmistettu herkku.

Vorschmack on herkullista ja mitä parhain vaihtoehto myöhäiseksi iltapalaksi juhlissa tai ravintolaillan jatkoilla. Suolainen ja täyttävän pöperön voi kuumentaa useamman kerran tai jättää mietoon uuniin hautumaan useammaksikin tunniksi (jopa vuorokauden yli). Vorschmackin erottamattomia lisäkkeitä ovat etikka- ja suolasäilykkeet, punajuuret sekä suolakurkut. Ruokaa voi tarjoilla myös uuniperunan täytteenä smetanan kera.

Vorschmack

1 rasvasilli tai 2 sillifileetä
n. 500 g tähteeksi jäänyttä kypsää lampaanlihaa
2 sipulia hienonnettuna ja kypsennettynä
0,5 dl kermaa tai smetanaa
2 valkosipulin kynttä
(tomaattisosetta)
mustapippuria
(lihalientä)

1. Liota silli ja irrota fileet, jos käytettävissäsi ei ole valmiita sillifileitä.
2. Jauha silli, kypsennetty sipuli ja lampaanliha mieluiten lihamyllyn läpi karkealla terällä 1-2 kertaa. Jos käytettävissäsi ei ole lihamyllyä jauha raaka-aineet monitoimikoneen teholeikkurilla melko karkeaksi.
3. Lisää kerma tai smetana, murskatut valkosipulin kynnet, halutessasi tomaattisose ja mustapippuri. Lisää lihalientä niin, että massa on sosemaista.
4. Laita seos voideltuun uunivuokaan 150 asteeseen ja kypsennä 1-3 tuntia.
5. Tarjoa suolakurkkujen, etikkapunajuurien, smetanan ja uuniperunoiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat