Voimakas sadekuuro aiheutti valtavat tulvat Kotkassa – ravintolan edustalla oli tragedian ainekset: "Taivas repesi ja vettä tuli kuin saavista"

Kotkalaisen ravintolan edustalla oli tragedian ainekset sadekuuron aiheuttaman tulvan vuoksi –"Jos olisi tullut toinen samanlainen kuuro, olisimme varmaan olleet rehellisesti lirissä" 0:32
Vartin rankkasade sai aikaan tulvan kotkalaisravintolan edustalla – katso videolta, miten autot ovat hukkua tulvaveteen!

Reilun puolen tunnin sadekuuro sai aikaan hetkellisesti valtavat tulvat Kotkassa Ravintola For Youn edustalla tänä aamuna.

Ukkonen ja rankkasateet sekä tumma ja paksu pilvilautta oli tänä aamuna tuttu näky ympäri Suomea – niin myös Kotkassa, jossa reilun puolen tunnin rae- ja sadekuuro sai aikaan hetkellisen tulvan Kotkankadun ja Kymenlaaksonkadun risteyksessä. 

– Ensin tuli jonkun aikaa tosi isoa raetta ja sitten alkoi tulla vettä. Ensin vettä tuli tihkumalla ja sitten taivas repesi ja vettä tuli kuin saavista noin vartin ajaksi, Ravintola For Youssa toimiva ravintolayrittäjä Tero Hovi kertaa. 

– Ukkonen ei ollut tässä ihan suoraan päällä, vaan se jyrisi ja välähteli jossain kauempana, hän jatkaa. 

Katso yllä olevalta videolta, miten valtava määrä vettä Ravintola For Youn edustalle ehti sataa reilussa puolessa tunnissa! 

"Jos olisi tullut toinen samanlainen kuuro, olisimme varmaan olleet rehellisesti lirissä"

Koska risteys on loivassa montussa, tulvavesi ei ole ravintolan terassin edustalla ainutkertainen näky – pikemminkin se on tuttu kesäinen vitsaus. 

Hovi ei kuitenkaan muista 15 vuotta kestäneeltä yrittäjän uraltaan kesäpäivää, jolloin vesi olisi noussut niin korkealle kuin se nousi tänä aamuna.

– Harvoin sitä vettä tulee niin paljon, että se on tulla aivan sisälle asti. Vesi ei yltänyt aivan sisälle asti, mutta aina, kun auto ajoi ohitse, syntyi aaltoja, jotka meinasivat tulla sisään. 

Vaikka tilanne näyttikin hurjalta, palokuntaa ei tarvinnut tällä kertaa hälyttää paikalle, sillä ravintolan henkilökunta selvisi omin avuin.

– Ensin laitettiin pyyhkeitä tuulikaappiin aallonmurtajiksi, mutta sitten, kun näytti, etteivät ne riitä, laitoimme ulko-oven kiinni ja kyllä ne aallot löivät ihan ikkunaan asti. Hyvä, että ehdittiin reagoida, Hovi kiittelee henkilökunnan rivakkaa reagointia. 

Hovin mukaan suuremmilta vahingoilta vältyttiin: tulvavesi jätti jälkeensä lehtiä ja muuta moskaa ravintolan terassille – jo puolen päivän jälkeen tulvavesi oli vain hauska muisto. 

– Jos olisi tullut toinen samanlainen kuuro heti perään, olisimme varmaan olleet rehellisesti lirissä, Hovi naurahtaa. 

Tulvavesi oli onni onnettomuudessa

Vaikka vesivahingoilta ja isolta laskulta selvittiin, myös henkilövahingoilta säästyttiin – se ei kylläkään ollut ihan itsestään selvyys. 

Samalla, kun Hovi oli kuvaamassa ravintolan terassille piiskautuvia tulvavesiaaltoja, hän havaitsi vanhan rouvan, joka oli ylittämässä tietä tulvavedestä huolimatta. 

– Yritimme huutaa ravintolan terassilta, ettei sinne kannata nyt mennä, koska siellä on hirveästi vettä. Sitten hän muksahti kasvoilleen veteen. Vanhempi rouva ei meinannut päästä omin avuin ylös, hypähdin terassin kaiteen yli lenkkarit jalassa veteen ja nostin hänet ylös.

Hovin mukaan rouva ei ehtinyt lyödä päätään eikä ambulanssia tarvinnut tämän mukaan kutsua paikalle. Vaarallisesta tilanteesta selvittiin vain pienellä polviruhjeella ja laastarilla.

– Ehkä se tulvavesi olikin hyvä juttu, jotta oli pehmeämpi lasku. Hetken, kun rouva veti happea aitaan nojaillen, hän tokeni. Kun hän selvisi säikähdyksestä, hän kertoi lähtevänsä jatkamaan kauppareissuaan hieman märemmissä vaatteissa, Hovi kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat