Voiko ummetus lisätä Alzheimerin riskiä? Tutkimuksessa näyttöä yhteydestä

Dementian syyt ja hyvä hoito 8:17
KATSO MYÖS: Mistä dementia johtuu ja mistä erottaa stressistä johtuvan muistin pätkimisen muistisairaudesta?

Ummetuksella saattaa olla yhteys Alzheimerin tautiin. Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan.

Ummetus saattaa olla yhteydessä muistisairauksiin. Tähän viittaavaa tutkimustulosta esiteltiin Alzheimer's Associationin kansainvälisessä konferenssissa Amsterdamissa.

– Tutkimuksemme tarjoaa ensimmäistä kertaa näyttöä, joka tutki laajaa suoliston toiminnan tiheyden kirjoa, tutkimusta tehnyt apulaisprofessori Chaoran Ma Massachusetts Amherstin yliopistosta kuvaili CNN:lle. 

"Taantuma" vastasi kolmen vuoden ikääntymistä

Krooniseksi ummetukseksi määriteltiin tutkimuksessa ulostaminen vain kolmen tai useamman päivän välein. 

– Olimme yllättyneitä siitä, miten vahvoja yhteydet olivat, varsinkin niillä henkilöillä, joilla oli hyvin epäsäännöllinen suolen toiminta, Ma sanoo.

Kerran päivässä kakkaaviin verrattuna ummetuksesta kärsivillä oli huonommat kognitiiviset taidot. "Taantuma" vastasi kolmen vuoden kronologista ikääntymistä. Jonkin verran lisääntynyttä riskiä löytyi myös heiltä, jotka kakkasivat yli kahdesti päivässä. 

Tutkijoiden mukaan krooninen ummetus liittyi jopa 73 prosenttia suurempaan kognitiivisten kykyjen taantumisen riskiin. Kognitiivisilla kyvyillä viitataan ihmisen henkiseen kykyyn muun muassa oppia, ajatella, ratkaista ongelmia ja tehdä päätöksiä. 

"Emme siis voi tehdä tiukkoja johtopäätöksiä"

Tutkimusta varten analysoitiin yli 110 000 aikuisen tietoja. Tutkimushenkilöt olivat ottaneet osaa erilaisiin terveystutkimuksiin, joissa muun muassa selvitettiin kroonisten sairauksien riskitekijöitä miehillä ja naisilla.

Tutkimuksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioiduissa lehdissä, eikä niitä ollut suunniteltu testaamaan suolen liikkeiden, suoliston mikrobiomin ja kognitiivisen terveyden välistä syy-yhteyttä.

– Emme siis voi tehdä tiukkoja johtopäätöksiä yhteyden taustalla olevasta syy-yhteydestä, Ma korosti.

Ma kertoi NBC:lle, että tuloksista voisi olla hyötyä iäkkäille ihmisille, joilla voi todennäköisemmin olla ummetusta esimerkiksi lääkityksen tai liikunnan vähyyden vuoksi.

– Tuloksemme eivät vain tue ummetuksen pitämistä kognitiivisen taantumisen riskitekijänä, vaan ne tarjoavat lisätodisteita mikrobiomin ja aivojen toiminnan välillä, Ma kuvasi yliopiston nettisivulla.

Man mukaan on tärkeää tutkia aihetta ja esimerkiksi siihen liittyviä suoliston mikrobeja lisää. Epäselvää on esimerkiksi se, muuttaako Alzheimerin tauti suolen mikrobiomistoa, vai aiheuttaako muuttunut mikrobisto Alzheimeria. Syy ei välttämättä löydy edes suolen bakteereista, vaan bakteerien tuottamista sivutuotteista. 

Suolen toiminnan tiheys ja kognitiiviset kyvyt kuitenkin liittyivät myös Man tiimin tutkimuksen mukaan suolen mikrobiomiin. Jos henkilö esimerkiksi kakkasi kaksi tai useampia kertoja päivässä ja kognitiivinen tila oli huonontunut, suolessa oli suurempi määrä tulehdusta lisääviä bakteerikantoja. 

Aiemmissa tutkimuksissa samanlaisia tuloksia

Suolistobakteereiden poikkeavuudet on aiemmin yhdistetty muun muassa ylipainoon, stressiin, masennukseen, suolistosairauksiin ja myös Alzheimerin tautiin.

Katso myös:  Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Aivosairaudet ovat Suomen kallein kansantauti. Koska pitää suunnata lääkäriin?

Lähteet: CNN, NBCUMass

Lue myös:

    Uusimmat