Voiko lihavuudesta syyttää geenejä? Asiantuntija: ”Isompi ongelma on…”

Voiko lihavuuden laittaa geenien piikkiin? 9:44

MTV3:n Studio-ohjelmassa tiistaina aiheena oli lihavuus ja syömishäiriöt. Ravitsemusasiantuntija Patrick Borg ja ravintovalmentaja Teresa Välimäki keskustelivat siitä, mikä merkitys geeneillä on lihavuudessa ja miten syömisongelmat on mahdollista saada hallintaan.

Ravitsemusasiantuntija Patrick Borg ei syyttäisi ihmisten jopa epidemiaksi yltyneestä lihavuudesta evoluutiota tai geenejä. Geeneillä saattaa olla pientä vaikutusta lihomiseen, mutta paljon pelivaaraa jää ihmisen omille elintavoille.

– Pientä valikoimista on voinut tapahtua (evoluutiossa), mutta isompi ongelma on tämän päivän tarjonnan runsaus sekä ihmisten sisäisen syömisen hallinnan kadottaminen, jonka seurauksena olemme hukassa sen tarjonnan kanssa, Borg sanoo.

Sisäistä hallintaa pitäisi vahvistaa. Mutta miten se tapahtuu?

Perusasiat hallintaan

Ravintovalmentajanakin töitä tekevä kokki Teresa Välimäki näkee, että ihmisillä on monesti ongelmia elämänhallinnan kanssa. Yöllä nukutaan huonosti tai liian vähän, levolle ei osata antaa arvoa. Ihmiset ovat väsyneitä ja stressaantuneita, ja syömiseen liittyvät perusasiat ovat hukassa.

– Usein ruokarytmi on ihan pyllyllään suoraan sanottuna, Välimäki toteaa.

Kun mieli on ikään kuin heikko ja täynnä erityyppistä ahdistuneisuutta, itsensä altistaa hemmottelulle väärällä tavalla tai väärässä mittakaavassa.

Borg nostaa esille syömistutkimuksissa käytetyn käsitteen: ruoan palkintoarvo. Ihmisen syödessä kehon palkintomekanismit, kuten dopamiinin tuotanto, käynnistyvät. Yksinkertaistettuna ruoan palkintoarvo tarkoittaa, kuinka paljon jollakin hetkellä ruokaa haluaa.

Jos ihminen nukkuu kunnolla, hänen ateriarytminsä on kunnossa ja stressi hallinnassa, ruoan palkintomekanismit pysyvät hallinnassa. Jos ei nuku tai syö tasaisesti, vaan stressaa ja kieltää itseltään tiettyjä ruokia, ruoan palkintoarvo kasvaa valtavaksi.

Syömisongelmien syy tärkeä selvittää

Borg muistuttaa, että syömisongelmien syy pitäisi selvittää, jotta ongelmiin on mahdollista pureutua. Univaje, stressi, syömisjännitteet ja hankaukset ihmissuhteissa voivat kaikki vaikuttaa syömistottumuksiin, mutta ongelman lähtökohtia tulee hoitaa eri tavoin.

– Kyllä ne asiat ovat hanskattavissa, mutta ne syyt pitää löytää, Borg sanoo.

Studio MTV3-kanavalla tiistaisin kello 21.

Lue myös:

    Uusimmat