Erikoislääkärin surullinen kohtaaminen lapsen äidin kanssa kertoo, miten vaarallista suomalaisten suhtautuminen lihavuuteen on

Erikoislääkäri kertoo, miksi dieetit eivät ole ratkaisu lihavuuteen 2:38
Video: Erikoislääkäri kertoo, miksi dieetit eivät ole ratkaisu lihavuuteen.

Lihavuushäpeä ja yhteiskunnan asenteet voivat johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin, sanoo erikoislääkäri.

Lääketieteen tohtori ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen pitää nykyistä lihavuushäpeää virheellisenä ja jopa vaarallisena. Hänen tuoreen kirjansa Paskat geenit ideana on kertoa ylipainon ja lihavuuden biologisista taustoista.

– Tässähän on kyse oikeasti kroonisesta sairaudesta, eikä mistään itsekurin puutteesta, Huvinen sanoo.

Taustalta löytyy paljon myös geneettisesti periytyviä syitä, joihin ihminen ei pysty itse vaikuttamaan. Kirjassaan Huvinen lähestyy asiaa armollisuuden ja ymmärtämisen kautta.

Suomalaiset kokevat lihavuudesta voimakastakin häpeää, mutta se saattaa perustua virheelliseen tietoon.

– Se on kaiken lisäksi tosi vaarallista, Huvinen sanoo.

– Tiedämme, että tutkimusten mukaan lihavuuteen liittyvä häpeän leima ja stigma lisäävät entisestään sairastamista ja kuolleisuutta.

Tämä näyttäytyy siten, että ihmiset saattavat vältellä esimerkiksi syöpäseulontoja ja erilaisia kontrollikäyntejä, kun ovat kohdanneet syyllistämistä ylipainosta terveydenhuollon ammattilaisilta.

– Äärimmäisen surullinen esimerkki tästä oli se, kun vastaanotolleni tuli äiti, joka istui ja kertoi, ettei ole siellä itsensä takia.

Huvinen kertoo häkeltyneensä, kunnes nainen jatkoi.

– Hän kertoi tulleensa oman lapsensa takia: koska lasta oli kohdeltu niin huonosti ylipainon takia, hän halusi tulla varmistamaan, etten minä ole jälleen yksi sellainen. Tämä kertoo siitä kohtelusta, jota lihavat ihmiset kohtaavat.

Mikä on geenien rooli lihavuuden taustalla? 8:14
Katso erikoislääkäri Emilia Huvisen koko haastattelu videolta.

Mikä ylipainoon sitten vaikuttaa? Perinnöllisyys on iso osatekijä, mutta syyt ovat moninaisia.

Huvinen puhuu kehon "painotermostaatista", jossa vaikuttavat muun muassa nälkä- ja kylläisyyshormonit, suolistomikrobit ja mielihyväjärjestelmä.

– Nämä kaikki pyrkivät pitämään painon samassa [koossa]. Eli jos syöt vähemmän, elimistö kuluttaa vähemmän energiaa ja yrittää kaikin keinoin tuoda nälkähormoneja lisää, että "syöpäs nyt, ettei paino vain laske", Huvinen selittää.

Kun kehon tarkkaan sääntelysysteemiin tulee ongelmia ja painotermostaatti menee vika-asentoon, sitä on todella vaikea vastustaa, hän jatkaa.

Huvinen: Kyse ei ole tahdonvoiman puutteesta, päinvastoin

Yksilöllisen vastuun sijasta Huvinen puhuu mieluummin yksilöllisestä oikeudesta pitää itsestään huolta ja saada tukea painonhallintaan.

– Totta kai puhutaan, mikä tahdonvoiman osuus siinä on. Kokemukseni mukaan ihmisellä, joka kamppailee painonsa kanssa – tai on kamppaillut koko elämänsä – on tahdonvoimaa enemmän.

– Silloin kamppailet tuollaista painotermostaattia vastaan, joka on vika-asennossa ja kehosi yrittää saada sinut syömään enemmän. Sellaisella ihmisellä sitä tahdonvoimaa vasta onkin, jos onnistuu edes pitämään painon samassa, saati pudottamaan sitä. 

Veera Papinoja kouluttautui laitepilatesohjaajaksi – miten lihava keho tulisi huomioida liikunnanohjauksessa? 5:53
Katso myös: Veera Papinoja kouluttautui laitepilatesohjaajaksi – miten lihava keho tulisi huomioida liikunnanohjauksessa?

Lue myös:

    Uusimmat