Putinin lähipiirissä saatetaan suunnitella presidentin syrjäyttämistä – mahdollinen syöpäleikkaus tarjoaa tilaisuuden: "Toki hän tietää sen itsekin"

Huhutaan, että Putin olisi sairas ja voimaministeriöt haluavat syrjäyttää hänet – mitä Venäjällä voi tapahtua? 10:17
Mitä Venäjällä voi tapahtua? Katso videolta koko haastattelu!

Moskovassa silovikien eli niin sanottujen voimaministeriöiden ja turvallisuuspalvelujen väen joukossa kerrotaan olevan halua syrjäyttää presidentti Vladimir Putin ja lopettaa sota Ukrainassa. Asiasta kertoo talousjulkaisu City A.M., jonka mukaan kyseiset henkilöt pitävät sotaa strategisena virheenä.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan silovikeja on sijoitettu ympäri Venäjän organisaatioita ja niiden määrää voidaan pitää merkittävänä.

Kangaspuro pitää uskottavana, että Putinin lähipiirissä suunniteltaisiin presidentin syrjäyttämistä.

– Tiedämme, että siellä on myös voimia ja henkilöitä, jotka ovat arvioineet, niin kuin mekin, että sota ollut kardinaalivirhe. Venäjä tulee maksamaan tästä pitkän aikaa.

Kysymys kuitenkin on, kuinka lähellä Putinia ja kuinka aktiivisesti asiaa suunnitellaan.

Näitä asioita on Kangaspuron mukaan mahdotonta tietää julkisten lähteiden kautta. Hän kuitenkin muistuttaa, että tällaisen keskustelun ylläpitäminen on myös tapa horjuttaa Putinin hallintoa.

Onko Putin joutumassa syöpäleikkaukseen?

Putinin on kerrottu lisänneen turvatoimia ympärillään huhujen myötä. Kangaspuro muistuttaa, että Putin ei ole ainoa vastaavanlaisten pelkojen kanssa elänyt valtionjohtaja.

– Turvallisuusjärjestelyt ovat hyvin monitahoiset ja rakennettu siten, että yksi organisaatio tai taho vahtii toista tahoa niin, että yllätyksiä ei pääsisi tapahtumaan. Mutta ei se varmasti kivaa elämää ole.

Uutiskuvien perusteella Putin ei näytä voivan kovin hyvin ja erilaisia huhuja liikkuu hänen terveydentilastaan. Erään huhun mukaan Putin olisi joutumassa syöpäleikkaukseen tämän kuun aikana.

Mikäli huhu pitää paikkansa, Kangaspuro katsoo leikkauksen olevan mahdollinen tilaisuus vallankaappaukselle.

– Toki hän tietää sen itsekin ja oletettavasti varautuu niin hyvin kuin mahdollista.

Valta vaihtuisi Venäjällä vallankaappauksella

Perustuslain mukaan Putinia tuuraisi sairauslomalla pääministeri. Väitteiden mukaan Putin siirtäisi kuitenkin valtaoikeutensa leikkauksen ja toipumisen ajaksi Nikolai Patrusheville. Hän työskentelee Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteerinä.

Patrushev on aiemmin toiminut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkönä. 

Kangaspuron mukaan olisi mahdollista, että Putin tekisi töitä sairaana presidentin valtaansa luovuttamatta, mutta operationaalisia päätöksenteon uudelleenjärjestelyjä voitaisiin tehdä. Tällöin Patrushev olisi Kangaspuron mukaan mahdollinen valinta.

– Hän on Putinin ikäluokkaa, KGB- ja FSB-taustainen turvallisuusneuvoston sihteeri ja kovanlinjan haukka. Tässä sotatilanteessa hän voisi olla luonnollinen, merkittävä roolin ottaja.

Kangaspuro uskoo, että Patrushevilla olisi mahdollisuus kaapata valta.

– Hänellä olisi riittävät yhteydet ja hän tuntisi oikeat henkilöt, jotka sen voisivat toteuttaa.

Kangaspuro uskoo, että mikäli Venäjällä tapahtuisi vallanvaihdos, se olisi vallankaappaus.

– Eli vallan sisäpiirin uudelleen ryhmittyminen ja nykyisten keskeisten johtajien syrjään siirtäminen tavalla tai toisella.

Kangaspuron mukaan on vaikeaa uskoa, että vallankaappaus toteutuisi kansanvallankumouksena.

– Myöskään se vallankaappaus ei ihan lähinäköpiirissä ole, mutta ei niitä toisaalta huudellakaan julki etukäteen.

Lue myös:

    Uusimmat