Mainos

Viralliseksi ehkäisykeinoksi hyväksytty puhelinsovellus aiheutti kohun – neljässä kuukaudessa 37 naista raskaana

"Luomuehkäisysovelluksen" kehittänyt Natural Cycles puolustautuu kohua vastaan kommentoimalla, ettei mikään ehkäisysovellus ole 100-prosenttisen varma.

Ruotsissa jopa 37 naisen on raportoitu tulleen raskaaksi sertifioidun ehkäisysovelluksen käytön aikana. Suomessa aiheesta on uutisoinut Helsingin Sanomat.

Natural Cycles -puhelinsovellus hyväksyttiin viralliseksi ehkäisymenetelmäksi helmikuussa 2017. Sovelluksen teho perustuu naisen lämpötilan säännölliseen mittaukseen. Käyttäjän tulee mitata lämpötilansa joka aamu, ja sovellukseen syötetyistä lämpötilatiedoista Natural Cyclesin algoritmi laskee, onko käyttäjän turvallista harrastaa suojaamatonta seksiä vai tarvitaanko lisäehkäisyä.

Nyt Ruotsissa kuitenkin epäillään ehkäisysovelluksen tehoa. Södersjukhusetin mukaan jopa 37 naista on tullut raskaaksi viimeisen neljän kuukauden aikana, vaikka Natural Cycles-sovellus on ollut käytössä.

Sovelluksen kehittäjät pitävät Natural Cyclesiä kuitenkin yhtä tehokkaana kuin ehkäisypillereitä: väitettä tukee viime syksyllä julkaistu tutkimus, jossa seurattiin 22 785 naista. Tulosten mukaan 93 prosenttia ajasta sovellus oli tehokas.

Natural Cycles kommentoikin Ruotsissa alkanutta kohua kertomalla, ettei mikään ehkäisy ole 100-prosenttisen varma.

Natural Cycles-"luomuehkäisysovellus" on saatavilla myös puhelinten sovelluskaupoista Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan Suomessa terveydenhuollon laitteita valvova Valvira ei ole saanut Natural Cyclesista yhtään ilmoitusta siitä, että sovellus ei toimisi odotusten mukaisesti.

***

0:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.