Vinkit äitienpäivän juhlamenuun

Yllätä äiti sunnuntaina runsaalla tarjoilulla. Tässä suussa sulavia vaihtoehtoja äitienpäivän menuun.

Juhlava äitienpäivälounas aloitetaan tietysti maukkailla alkupaloilla. Lohesta saa taiottua toinen toistaan maukkaampia pikkupurtavia, jotka herättelevät mukavasti ruokahalun. Kokeile kylmäsavulohirullia tai kesäkurpitsa-lohiohukaisia.

Myös Sami Garamin ideoima lohi-rucolasalaatti on kevyt ja herkullinen tapa startata äitienpäivälounas.

Limemarinoitua lohta ja rucolasalaattia

200 g nahatonta lohifileetä
2 limeä
1 tl sokeria
ripaus suolaa
kourallinen rucolaa
1 porkkana
0,5 punasipulia
2 rkl chiliöljyä
kokojyväleipää

Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne lautaselle. Purista palojen päälle limen mehua ja mausta ripauksella sokeria ja suolaa. Leikkaa kuoritusta limen puolikkaasta aivan ohuita viipaleita ja asettele niitä lohipalojen päälle.

Rullaa lohipalat ruusuiksi ja anna niiden kypsyä jääkaapissa kymmenisen minuuttia.

Nosta rucolanlehdet kulhoon ja leikkaa porkkana kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi rucolan joukkoon. Leikkaa myös punasipuli aivan ohuiksi viipaleiksi ja sekoita salaattiin. Roiskuta öljyä salaatin päälle ja sekoita.

Nosta salaattia lautaselle ja aseta lohiruusu päälle. Paahda leipää marinoidun lohen kyytipojaksi.

Herkullisia vaihtoehtoja pääruuaksi

Tarjoile äidille ihastuttavia merenhedelmiä myös pääruokana ja ryyditä niitä kauden herkulla, parsalla. Paahdetut siika-katkakatkarapupihvit kruunaa parsa ja kananmunakastike.

Makuja-kokki Henri Aléninchili-katkarapu tagliatelle puolestaan ihastuttaa mausteisuudellaan. Pasta on parhaimmillaan juuri oikean kypsyiseksi keitettynä ja se tarjoillaan tuoreella rucolalla koristeltuna.

Juhlavan pääruoan saa myös loihdittua broilerista – eikä valmistaminen vaadi paljon vaivaa.

Viinibroileri

4 annosta, à 300 g
1 rs (n. 450 g) hunajamarinoituja broilerin fileepihvejä
1 pkt (170 g) amerikanpekonia
1 rs (200 g) herkkusieniä
3 (n. 250 g) sipulia
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl punaviiniä
1/2 dl vettä
1 laakerinlehti
1 1/2 tl timjamia
mustapippuria
persiljaa

Paloittele fileepihvit neljään osaan. Suikaloi pekoni. Lohko puhdistetut herkkusienet ja sipulit.

Ruskista pekonit paistinpannussa, lisää joukkoon sipulit ja herkkusienet. Sekoita, kunnes sipulit ja sienet saavat hieman väriä. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Siirrä seos pataan.

Lisää joukkoon punaviini. Ruskista broileripalat pannussa ja lisää pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada liemi pataan. Lisää laakerinlehti, timjami ja mustapippuri.

Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa riisin ja leivän kanssa.

Jälkiruuaksi pikkukakkuja

Kruunaa ruokailu suloisilla pikkukakuilla. Kaupoissa on jo tarjolla espanjalaisia ja hollantilaisia tuoreita mansikoita, joista voi loihtia suussa sulavan mansikkaherkun. Lämpimät mansikkakakkuset nautitaan vaniljajäätelön kera, mikä viimeistään tuo kesän maun huulille!

Jos äitisi on lakritsan ja suklaan ystävä, yllätä hänet maistuvilla ! Niiden makuyhdistelmä ei varmasti jätä kylmäksi.

Varma valinta äidin hurmaamiseen on perinteinen italialainen makunautinto, tiramisu.

Tiramisu

(8-10 annosta)
16 kpl Savoiardi keksejä
1,5 dl espressokahvia
1,5 dl vahvaa kahvia
1,5 dl Marsala viiniä
500 g mascarpone juustoa
4 kananmunaa
1,5 dl tomusokeria
0,5 dl tummaa kaakoajauhetta

Sekoita kahvi ja marsala keskenään ja kostuta keksit nopeasti nesteessä. Lado ne tarjoiluvuoan pohjalle. Erottele kananmunista keltuaiset sekä valkuaiset ja vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota myös valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaisvaahto mascarponejuustoon ja lisää varovasti joukkoon myös valkuaisvaahto. Halutessasi voit maustaa hieman myös juustoseosta marsalaviinillä.

Kaada kuohkea seos keksien päälle, tasoita pinta ja nosta vuoka jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi, jolloin pinta hyytyy ja maku tasaantuu. Koristele juuri ennen tarjoilua kaakaojauheella.

Teksti: MTV3
Kuvat: MTV3, SXC ja Pirkka

Lue myös:

    Uusimmat