Mainos

Viljan puinti päättymässä koko maassa

Viljasato alkaa olla tallessa suurimmassa osassa maata. Viime aikojen sateet ovat heikentäneet viljan laatua.

Viljojen puinnit ovat lopuillaan ja viljasato alkaa jo olla tallessa, vaikka puinti onkin takkuillut sateiden takia etenkin Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa tilanne on ollut paljon parempi.

Viimeksi puidun viljan laatu alkaa olla jo heikko, ilmenee Maaseutukeskusten liiton antamasta syksyn viimeisestä kasvutilannekatsauksesta. Viime viikolla alkanut poutasää auttoi Länsi-Suomen viljanpuinteja, ja loputkin sadosta saataneen talteen. Puimatta on vielä kevätviljoja suurimmassa osassa Länsi-Suomea. Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa kaikki viljat on jo puitu.

Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa on ollut jo pari hallayötä. Paikoin yöpakkasta on ollut viidestä seitsemään astetta ja etelässäkin lämpötila on laskenut parina yönä muutaman asteen nollan alapuolelle.

Peltojen syysmuokkaukset ovat hyvällä alulla Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, missä syysmuokkauksista on tehty noin kolmasosa. Muualla maasta kymmenisen tai parikymmentä prosenttia on jo sänkimuokattu tai kynnetty.

Syysrukiin ja syysvehnän oraiden kunto on hyvä tai normaali lukuun ottamatta Turunmaata, jossa märkyys on haitannut orastumista. Varsinais-Suomessa syysvehnää kylvettiin paljon vielä viime viikonvaihteessa, kun pellot kuivuivat sateiden lakattua. Kylvöjälki näyttää Maaseutukeskusten liiton mukaan hyvältä. Oraiden kasvulle jäänee kuitenkin melko vähän aikaa, jos säät nyt viilenevät.

Kevätviljoja on vielä jonkin verran puimatta, mutta puinti on sujunut hyvin viime viikolla. Länsi-Uudenmaan ja Pohjanmaan rannikkoseudulla viljoja on vielä pellolla kymmenisen prosenttia. Kevätvehnää Pohjanmaan rannikolla on puimatta parikymmentä prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla on puimatta kaurasta noin kymmenesosa, kun taas ohrat on jo puitu. Rypsi on kestänyt hyvin sateita ja puinti on lopuillaan.

Perunan nosto puolestaan on pian loppusuoralla. Hehtaarisato ja laatu ovat tänä syksynä normaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.