Viinikaappien suosio on selvässä kasvussa

Punaviinien kulutus on Suomessa vahvassa kasvussa. Kulutuksen kärkipaikalla ovat edelleen edulliset käyttöviinit, jotka eivät parane ikääntyessään, mutta myös laatuviinit ovat alkaneet pikkuhiljaa maistua suomalaisille. Samalla on lisääntynyt halu varastoida viinejä oikein. Viinikaappien suosio onkin selvässä kasvussa, kaikilla kun ei ole käytössään sopivan kosteaa ja viileää maakellaria.

- Kotiharrastaja valitsee usein niin sanotun monilämpötilakaapin. Sen alaosaan, jossa lämpötila on seitsemän astetta tai vähän enemmän, voi sijoittaa sekä kuohu- että valkoviinit. Ylähyllyt, jossa lämpötila on noin 14 astetta, ovat sopivia punaviineille, neuvoo erilaisia viinitarvikkeita maahan tuova Calle From CISA Finlandista.

Tasaisen lämpötilan lisäksi viinien säilytystilan tulee olla suojattu uv-säteilyltä, sen tulee olla värinätön ja siellä on oltava riittävä tuuletus. Lisäksi viinit tarvitsevat säilyäkseen oikean kosteuspitoisuuden. Jos viinejä varastoidaan useita vuosia, tulisi ilmankosteuden olla yli 50 prosenttia. Mikäli kierto on kohtuullinen, pienempikin kosteusprosentti on riittävä.

- Punaviinien todelliset harrastajat suosivat niin sanottuja yksilämpötilakaappeja, jossa viiniä voi säilyttää vuosikymmeniä, sanoo Calle From.

Sisustuselementti ja kellarin korvike

Viinikulttuuri siis kasvaa nopeasti maassamme ja viineistä ovat kiinnostuneet hyvin erilaiset ihmiset. Erityisesti Calle From on törmännyt nuoriin pariskuntiin ja perheisiin, jotka ovat olleet erityisen kiinnostuneita hankkimaan viinikaappeja ja jopa viinikellareita. Hän on huomannut, että monet nuoret parit suunnittelevat jo uuden kodin rakennusvaiheessa viinikellarin tai -kaapin paikan.

-Viinikaappeja pidetään myös sisustuselementteinä ja monet arkkitehdit hakivat Habitare-messuilta ideoita viinikaappien käyttämiseen sisustamisessa. Jokunen aika sitten Espooseen valmistui rivitaloryhmä, jossa kaikkiin asuntoihin kuului vakiovarusteena viinikaappi. Uskon, että se oli asunnonmyyjälle melkoinen myyntivaltti, kertoo Calle From.

Eri valmistajien perusviinikaappien hinnat vaihtelevat hieman reilusta tuhannesta eurosta vajaaseen kolmeen tuhanteen euroon. Viinikaapin kerran hankkinut ei yleensä kaapistaan Fromin mukaan herkästi luovu.

- Paitsi vaihtaessaan sen isompaan.

(MTV3-STT-JAANA MATIKAINEN)

Lue myös:

    Uusimmat