Punaviinien kulutus on Suomessa vahvassa kasvussa. Kulutuksen kärkipaikalla ovat edelleen edulliset käyttöviinit, jotka eivät parane ikääntyessään, mutta myös laatuviinit ovat alkaneet pikkuhiljaa maistua suomalaisille. Samalla on lisääntynyt halu varastoida viinejä oikein. Viinikaappien suosio onkin selvässä kasvussa, kaikilla kun ei ole käytössään sopivan kosteaa ja viileää maakellaria.
- Kotiharrastaja valitsee usein niin sanotun monilämpötilakaapin. Sen alaosaan, jossa lämpötila on seitsemän astetta tai vähän enemmän, voi sijoittaa sekä kuohu- että valkoviinit. Ylähyllyt, jossa lämpötila on noin 14 astetta, ovat sopivia punaviineille, neuvoo erilaisia viinitarvikkeita maahan tuova Calle From CISA Finlandista.
Tasaisen lämpötilan lisäksi viinien säilytystilan tulee olla suojattu uv-säteilyltä, sen tulee olla värinätön ja siellä on oltava riittävä tuuletus. Lisäksi viinit tarvitsevat säilyäkseen oikean kosteuspitoisuuden. Jos viinejä varastoidaan useita vuosia, tulisi ilmankosteuden olla yli 50 prosenttia. Mikäli kierto on kohtuullinen, pienempikin kosteusprosentti on riittävä.
- Punaviinien todelliset harrastajat suosivat niin sanottuja yksilämpötilakaappeja, jossa viiniä voi säilyttää vuosikymmeniä, sanoo Calle From.

