Viiniäkö maitokauppoihin?

Yhteiskunnallisissa keskusteluissa viinin maitokauppohin saanti nostaa aika ajoin päätään. Olen tässä miettinyt, että kuka sitä viiniä ajaa maitokauppoihin ja miksi?

Kauppiaat mielellään laajentaisivat repertuaariaan ja kävisivät kauppaa halutuilla tuotteilla, mutta löytyykö muita ryhmiä, jotka viinin myynnin vapauttamisesta hyötyisivät? Ruokakauppoja on moninkertaisesti enemmän kuin Alkoja ja niistä löytyy eri tasoisesti koulutettua henkilökuntaa, joka myös suhtautuu työnsä sisältämiin vastuisiin hyvin eri tyyleillä, jolloin erilaisten lakipykälien valvonta on joissakin kaupoissa hieman heikommassa kädessä. Eli alaikäiset viininystävät ja humaltuneet henkilöt voisivat olla iloisia siitä, että viiniä alettaisiin myydä lähikaupoissa.

Voisi olettaa, että viinintuottajat, jotka tekevät niin ala-arvoista viiniä, ettei se kelpaa Alkoonkaan, olisivat myös ilahtuneita maitokauppojen oikeudesta myydä viiniä. Näin he saisivat mahdollisuuden myydä edullista ja aisti-iloja tuottamatonta käymistuotettaan Suomen juuri laajenneille halpisviinimarkkinoille. Vaikka jossakin monista uusista viiniä tukkuportaana ostavista kaupoista olisikin ammattitaitoinen ostaja, joka erottaisi hyvän viinin huonosta, ei hän todennäköisesti taloudellisten lainalaisuuksien vuoksi voisi sitä kelvollisempaa tuotteistoonsa hankkia.

Kannattaako Alkon monopoli purkaa?

Henkilöitä jotka eivät halua purkaa alkoholimonopolia ja vapauttaa viininmyyntiä löytyy myös muutamia, katso kuulutko sinä joukkoon.

Käytetäänpä tavallisesta Matti Meikäläisestä lyhentämisen ja tasa-arvon vuoksi jatkossa vaikka nimitystä Heli. Heli ei halua viiniä maitokauppaan sen takia, että se olisi helpommin tavoitettavissa, onhan alkoholiliikkeitä nykyään joka kadunkulmassa, ja jollei ole niin posti toimittaa juomia haja-asutusalueille. Heli ymmärtää myös, että vaikka kaupat saavat joissain tilanteissa olla auki jopa sunnuntaisin, ei se tarkoita sitä, että ne voisivat automaattisesti myydä alkoholia aina aukioloaikanaan.

Heli myös pitää hyvästä laadusta ja osaa arvostaa laajaa ja kattavaa valikoimaa monen eri laatutason viinejä. Helistä olisi hyvin ikävää, että Alko joutuisi kilpailutilanteen takia poistamaan suurimman osan tuotenimikkeistään ja keskittämään toimintaansa huokeisiin ja huonolaatuisiin tuotteisiin, joita kaikki muutkin suurella äänellä, mahdollisesti jopa kuluttajaa harhaanjohtavasti, markkinoisivat. Eipä Heli myöskään turhaan kuvittele, että jokin suurista kauppaketjuista haluaisi monia palvelutuotteita valikoimissaan pitää, kun helppo raha liikkuu muualla.

Joinakin juhlapäivinä tai ihan vain arjen piristykseksi Helillä on ollut tapana ostaa hieman parempaa viiniä, joskus jopa jotakin maailmanluokan legendaa, jota myös Alkosta on ollut mukavasti saatavilla ja vielä järkihintaan. Helistä olisi erittäin ikävää, että Alko menettäisi asemansa maailman suurimpien alkoholinostajien joukossa, jolloin määräalennukset jäisivät saamatta ja pienen tuotannon huippuviinejä ei voisi millään kytkykaupalla Suomeen saada. Myös jäykän kategorinen ja asetusten määräämä hinnoittelu on ollut kuluttajan kannalta mukavaa, Alko kun ei laita mitään "Parker antoi niin monta pistettä"-lisää viineihinsä. Toki Heli edelleenkin voisi hakea hienot pullonsa, jopa jalan, mikäli sattuisi asumaan Helsingin, Tampereen tai Turun keskustassa ja olisi valmis maksamaan nykyisellään huikeita maailmanmarkkinahintoja.

Huippuvinkki Alkosta

Minulla on tässä suositus kaikille niille, jotka nyt tuntevat itsensä Heliksi. Menkää Alkoon ja varatkaa itsellenne 585166 Vin de Constance 1997, hinta 29,40 euroa. Kyseinen viini oli legenda jo 1700-luvulla, ainoa eteläisen pallonpuoliskon viini joka tunnettiin. Suuret ranskalaiset kirjailijat mainitsivat sen tuotannossaan, Napoleon halusi sitä, Englannin hovi lähetti sotalaivoja hankkimaan sitä. Tuotanto sammui 1800-luvun lopulla viinikirvaan, mutta Klein Constantian viinitila ryhtyi tekemään vastaavaa tuotetta joitakin vuosia sitten, vastaavista rypäleistä ja tarkasti säilyneiden pullotteiden luomaa kuvaa kunnioittaen.

Viiniä on hieman vaikea ryhtyä kuvailemaan, koska sanat saattaisivat latistaa sen todellista, uskomatonta eksistenssiä. Se on makeaa, hapokasta, hedelmäistä, piparkakkumausteista, tasapainoista. Elämys ei rajoitu vain suuhun vaan tuntuu kuin viini valuisi suusta joka suuntaan levittäen täyteläistä lämpöä. Ja löytyy tästä myös se hassuhko yhdistelmä eli suklaa ja limetinlehti. Ja kuten aina viinien kanssa, nautintoon kuuluu myös ruoka ja tällä kertaa ihan olosuhteiden johdosta tuli koetestettua hieman oudompaa yhdistelmää, joka osoittautui melko täydelliseksi. Vin de Constance, luumukiisseli ja kermavaahto.

16/ 20 pts. Hinta/laatu +

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja