Viikon grillausvinkit

Grillikauden käynnistyttyä hyvillä grillausohjeilla on kysyntää. Kauppojen valmiiksi marinoidut tuotteet ovat takuuvarmoja grilliruokia, mutta vaihtelu virkistää. Kokonainen kala on herkullisimmillaan grillattuna tuoreiden yrttien kera. Kokonainen porsaanfileelle riittää savustuspussin antamat aromit ja tämäkin ruoka syntyy grillin lämmössä vaivattomimmin.

Grilliruoat kaipaavat seurakseen kastikkeita. Aprikoosikastike on juuri sopivan makea ja hedelmäinen possulle. Yrttistä majoneesia kannattaa kokeilla useammallekin ruoalle, lampaasta leivänpäällysteeksi. Pestokastike puolestaan on takuuvarma kastike ruoalle kuin ruoalle.

Alkuun:

Grillin lämpöön:

Kastike kruunaa:

Jälkiruoaksi:

Tässä vielä viime viikon vinkit grillikauden avajaisiin

Grillikauden avajaiset

Kesäkuussa käynnistetään virallinen grillikausi. Varaston pölyistä pyyhityn grillin kunto kannattaa tarkistaa heti alkukaudesta. Puhdista grilliritilä teräsharjalla hankaamalla ja kuumenna hyvin. Näin loppukin karsta palaa pois.

Muutama grillaajan nyrkkisääntö muistinvirkistämiseksi: 1. Anna sytytysnesteen imeytyä hiiliin muutaman minuutin ajan ennen kuin sytytät hiilloksen. Sytytä hiillos monesta kohtaa. 2. Sytytä grilli hyvissä ajoin (puoli tuntia) ennen kuin alat grillaamaan. Grillihiillos on valmis, kun se on saanut kevyen harmaan tuhkakerroksen pintaan. 3. Varmista, että grilliritilä on kuumentunut hyvin ennen kuin laitat sille lihaa tms. muuten ne tarttuvat kiinni ritilään. 4. Nosta lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia enne grillaamisen aloittamista. Näin liha kypsyy nopeammin ja tasaisemmin. 5. Kuivaa grillattavan ruoan pinta ennen ritilälle asettamista. 6. Käytä lihan kääntelyyn grillipihtejä, haarukka rikkoon lihassolukon ja lihasneste valuu pois. 7. Lisää suola vasta kypsän tuotteen pintaan. 8. Täytä grilliritilä väljästi, jotta hiillos ei tukahdu. 9. Kalaa grillatessa kannattaa olla varuillaan. Kala kypsyy nopeasti ja kuivuu liian kauan kypsennettäessä. Rasvaiset kalat (lohi ja kirjolohi) ovat helpompia grillattavia.

Vinkki: Laita kuumille hiilille kuivia yrttimausteita, esimerkiksi rosmariinia, laakerinlehtiä, timjamia tai rakuunaa, jotka palaessaan antavat ruoalle uutta makua ja tuoksua.

Grillaamisen ja siihen valmistautumisen ohessa voi siemailla raikasta intialaista juomaa, lassia. Omien mieltymysten mukaan juomasta voi valmistaa suolaista tai makeaa.

Lassi (suolainen)

0,5 l maustamatonta jogurttia 0,5 l jäävettä 0,5 tl suolaa 0,5 tl juustokuminaa (1 tl sokeria)

Sekoita ainekset. Tarjoile kylmänä.

Lassi (makea)

0,5 l maustamatonta jogurttia 2-3 dl jääkylmää vettä 1 dl appelsiinimehua 0,5 tl juustokuminaa 1 rkl sokeria 1 tl ruusuvettä (etnisistä kaupoista)tuoretta minttua hienonnettuna

Sekoita ainekset. Tarjoile kylmänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja