Vihreä kasviskeitto ja persiljakuorrutettu sämpyläkruunu 24.7.2001

Vieraana amerikkalainen ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Beatrice Ojakangas. Ruokaohjeet ovat hänen kirjoittamistaan Skandinavian Feast ja Great Whole Grain Breads keittokirjoista.

Vihreä kasviskeitto

500 g tuoreita vihreitä vihanneksia (esim. pinaattia ja varhaiskaalia)
4-6 uutta sipulia varsineen
5 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kanalientä (0,5 dl vettä + 1 kanaliemikuutio tai 2 rkl kanafondia)
1 tl suolaa
0,5 tl tuoretta raastettua inkivääriä tai 1/4 tl jauhettua
rouhittua valkopippuria ja muskottipähkinää
1 prk ranskankermaa

Tarjoiluun:
keitettyä kanamunaa

Leikkaa kasvikset paloiksi ja laita kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Siivilöi vesi talteen toiseen kattilaan ja hienonna kasvikset karkeaksi soseeksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää heti alkuvaiheessa joukkoon myös vehnäjauhot. Kaada seos takaisin kattilaan keitinveden joukkoon. Lisää myös kanaliemi ja mausteet. Anna kiehahtaa ja lisää lopuksi ranskankerma. Tarjoa keitto tuoreiden sämpylöiden ja keitettyjen kananmunien kanssa.

Persiljakuorrutettu sämpyläkruunu

Leivän valmistamisen voi aloittaa jopa kaksi päivää etukäteen ja säilyttää eri vaiheissaan jääkaapissa. Tuore sämpyläkruunu on näyttävä tarjottava noutopöydässä ja helppo kuljetettava esimerkiksi mökkimatkoilla.

2,5 dl reilusti käden lämpöistä vettä (42 astetta)
2 pussia kuivahiivaa
2,5 dl voisulaa
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1 tl suolaa
11-13 dl hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja
margariinia tai voita vuoan voiteluun
1,5 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Lisää hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon n. 1 dl voisulaa, sokeri, kanamunat ja suola. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita puuhaarukalla. Vaivaa loput jauhot taikinaan käsin, kunnes taikina irtoaa käsistä ja astian reunoista. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tai jopa kahdeksi päiväksi.

Voitele rengasvuoka huolellisesti rasvalla. 25-30 cm halkisijaltaan oleva rengasvuoka. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se ensin neljään osaan. Jaa jokainen neljännes jälleen neljään saan ja kaikki 16 osaa edelleen neljään osaan. Lopulta tulisi olla 64 pientä taikinapalasta. Kasta jokainen palanen voisulaan ja sen jälkeen persiljasilppuun. Laita vuokaan kuorrutettu puoli alaspäin. Tee näin kaikille taikinapalloille. Aseta pallot vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.

Peitä vuoka liinalla ja anna nousta lämpimässä vedottomassa paikassa 45 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi. Kypsennä hieman alle 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa tarjolle.

Lue myös:

    Uusimmat