Vihaatko sinäkin näitä pahamaineisia pistiäisiä? Tästä syystä ampiaisia pitäisi arvostaa enemmän

0:28
Näin ampiainen kohdataan – 8-vuotias Enri näyttää mallia!

Tutkijoiden mukaan ampiaisia tulisi arvostaa enemmän. 

Vaikka levottomat ampiaiset ovatkin loppukesän ilmiö, kevään lämmin sää on herättänyt myös ampiaisissa ja mehiläisissä pesänrakennusvietin.

Nuo pienet pörriäiset ovatkin tuttu näky monien kotiterasseilla ja kaikkein ampiaiskammoisimpien näkee huitovan ilmaa katukuvassa. 

Vaikka ampiaisia ei pidetäkään kaikkein mieluisimpina vieraina, niitä tulisi arvostaa enemmän, muistuttaa uutissivusto BBC.

Ampiaiset ovat tärkeä osa maailman ekosysteemiä ja taloutta

BBC:n haastatteleman tohtori Seiriam Sumnerin mukaan ampiaiset tekevätkin ihmiskunnalle palveluksen, jota ei huomioida tarpeeksi.

– Niitä pidetään hyönteismaailman pahamaineisimpina gangstereina, vaikka meidän tulisi pitää niitä hyödyllisinä hyönteisinä, tohtori Sumner Lontoon yliopistosta kertoo brittisivustolle.

Sumnerin mukaan ampiaiset ovat luonnon oma tuholaiskarkotin. Jos niitä ei olisi, ihmisten tulisi käyttää huomattavasti enemmän teollisia ja myrkyllisiä torjunta-aineita hyönteisten ja tuholaisten torjumiseksi.

Ei tosin tarkkaan tiedetä, kuinka suuri taloudellinen hyöty ampiaisista on esimerkiksi maataloudelle, kun ampiaiset tekevät oman osansa pitääkseen haitalliset toukat, kirvat ja muut tuholaiset loitolla.

Brittilehti The Independentin artikkelissa muistutetaan, että sen lisäksi, että luonto säästyy myrkyllisiltä kemikaaleilta ja maailman ekosysteemi pysyy tasapainoisena, ampiaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä ja siten myös äärimmäisen tärkeä osa kasvien elinkaarta.

Lähde: BBC, Independent

Juttua muokattu 21.5.2019 kello 10.59. Kuvat vaihdettiin, sillä aiemmissa kuvissa oli kimalaisia, ei ampiaisia.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja