Ampiainen voi olla hengenvaarallinen – älä vaan huido!

8:16

Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla allergiselle hengenvaarallinen. Suomalaisista noin kaksi prosenttia on pistiäisallergisia. Terveille henkilöille pisto ei ole vaarallinen, mutta tuntuu ikävältä.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten pelastetaan hukkuva ihminen vedestä.

Ampiaisen ja mehiläisen pistos aiheuttaa kaikkien iholla myrkkyreaktion, jonka seurauksena iho punoittaa, turpoaa ja on kipeä. Näitä reaktioita hoidetaan kortisonivoiteella sekä kipua ja turvotusta lievittävällä kylmällä kääreellä.

Pistoskohtaa ei kannata painella tai hieroa, koska se edistää myrkyn leviämistä. Jos reaktio on laaja, voi ottaa antihistamiinia tai kyypakkauksen kortisonitabletit. Kovaa kipua voi lievittää myös kipulääkkeellä.

Älä huido! Näin vältät piston

– Ampiaisia tai mehiläisiä ei pidä huitoa tai hätistellä. Ne pistävät ainoastaan hätääntyessään. Ruohikossa kulkiessa kannattaa pitää kengät jalassa, Anne Vuorenmaa muistuttaa.

Pistosvaaraa voi pienentää myös välttämällä värikkäitä vaatteita, houkuttelevia tuoksuja sekä makeita juomia, sillä ne vetävät puoleensa pistiäisiä.

Voimakkaassa allergisessa reaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat nopeasti muutamassa minuutissa. Mitä nopeammin oireet etenevät, sitä vakavammasta tilanteesta on kyse. Yleisimmin oireet alkavat iho-oireina ja leviävät sitten hengitysoireiksi.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo, että oikea hoito vakavassa allergisessa reaktiossa on adrenaliini-injektori, joka allergisella pitää olla aina mukana. Injektori on kuitenkin tarkoitettu vain ensiavuksi. Tämän jälkeen tulee hakeutua lähimpään ensiapuun.

Yleensä vakava pistiäisallergia selviää vasta, kun saa ensimmäisen reaktion. Allergiaa ei voida etukäteen todeta näytteillä tai testeillä.

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja