VIDEO: Valtava vedenalainen ryöstöaalto käynnissä Alaskan vesillä

Syvällä Alaskanlahden vesissä on meneillään valaiden vastaisku ihmiselle alueen kalakantojen hyödyntämisessä. Kaskelotit ovat oppineet ryöväämään kalastajien turskasaaliit suoraan siimasta.

Meribiologit ovat onnistuneet ensi kertaa videoimaan, kuinka näppärästi valtava kaskelotti käyttää suuria leukojaan irrottaakseen turskan pitkänsiiman koukusta.

– En osaa sanoa, kuinka älykkäitä ne ovat, mutta niiden tehokkuus on lähes täydellistä, kalastaja Stephen Rhoads sanoo BBC:lle.

Rhoads on pyytänyt turskaa Alaskanlahdella 20 vuoden ajan. Hänen mielestään kaskelottien ryöväystaidot ovat parantuneet vuosi vuodelta.

– Niille on helpompaa seurata kalastusaluksia ja ottaa meidän kalamme kuin sukeltaa syvälle ja saalistaa ne itse pohjan tuntumasta, Rhoads toteaa.

Tutkijat ovat havainneet, että kaikupaikannusta saalistuksessa hyväkseen käyttävät kaskelotit ovat oppineet erottamaan äänen, joka kalastusaluksesta lähtee saalista nostettaessa.

Turskankalastajien pitkätsiimat voivat olla jopa kahdeksan kilometrin pituisia. Niihin mahtuu monta sataa koukkua – ja paljon kalaa.

Kaskelottien toiminta aiheuttaa kalastajille satojen tuhansien dollareiden tulonmenetykset vuodessa. Päivän turskasaaliista saattaa jopa 90 prosenttia mennä kaskelottien vatsaan. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja