Mainos

Video: Karkuteillä oleva riikinkukko ei ole ensimmäistä kertaa pakosalla – uroksen odotetaan palaavan kotiin ihan omin neuvoin

2:44

Korkeasaaresta viime viikolla karannut riikinkukko jatkaa pakomatkaansa. Tuplis-niminen 14-vuotias riikinkukkouros lähti omille teilleen viime viikolla, eikä ole sen koommin palannut asuinsijoilleen.

Aluksi lintu viihtyi eläintarhan alueella, mutta loppuviikosta siitä tehtiin näköhavaintoja muualla Mustikkamaalla.

– Perjantaina meidän oma eläinlääkärimme näki linnun varmasti Mustikkamaalla autolla ajaessaan. Sen jälkeen olemme saaneet Mustikkamaalta useita silminnäkijähavaintoja, kertoo Korkeasaaren kuraattori Ville Vepsäläinen.

Karkumatkalla oleva lintu on hyvinvoiva, eikä sillä vaikuta olevan hätää.

– Samassa ilmastossahan se lintu siellä Mustikkamaalla on kuin täällä Korkeasaaressakin. Tietysti se joutuu itse etsimään ruokansa, mutta kyllä tuolla pitäisi ruokaa riittämän, kun ei ole mitään lumipeitettä, eikä pitäisi tullakaan, Vepsäläinen naurahtaa.

Karkulaisen odotetaan palaavan itse

Karkuteillä olevaa lintua ei yritetä ottaa kiinni, vaan sen uskotaan palaavan omin neuvoin takaisin Korkeasaareen.

– Meillä on ennenkin näitä riikinkukkoja käynyt Mustikkamaalla. Aina ne ovat ihan hyväkuntoisina takaisin tulleet. Viime vuonna yksi naaras oli useamman viikon matkallaan ja ihan hyvässä kondiksessa se tuli takaisin matkoiltaan.

Tuplis-riikinkukkokin on ollut karkuteillä aiempina vuosina. Eläintarhan väki ei ole linnun selviämisestä huolissaan, mikäli lintu pysyy Mustikkamaalla. Jos linnusta sen sijaan tehdään havaintoja muualta, sen kiinniottamista harkitaan uudelleen.

Riikinkukkouros huono lentämään

– Jos Mustikkamaan ulkopuolelta sattuu tulemaan varmoja havaintoja, niistä olemme kiinnostuneita. Sitten tilanne on täysin eri, jos lintu lähtee pois Mustikkamaalta. Karkulaiset eivät tosin koskaan aiemmin ole tehneet sellaista, että oletettavasti ei nytkään, Vepsäläinen toteaa.

Vepsäläisen mukaan uroksen pakomatkan laajentuminen uusille alueille on epätodennäköistä myös sen lentokyvyn vuoksi.

– Uroksilla on komea pitkä pyrstö, minkä vuoksi ne ovat huonompia lentäjiä kuin naarat, joilla on lyhyempi pyrstö.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.