Viattomalta tuntuvan kannabiksen kokeilulla voi olla peruuttamattomia seurauksia – jo yksi sätkä muuttaa aivojen rakennetta

Huumeista voi päästä eroon 8:30
"Nuorten hauskanpitona" alkanut huumeidenkäyttö vei Petriltä kaiken. Mies kertoo, miten pääsi kuiville.

Tuore australialaisen Swinburnen teknillisen yliopiston tutkimus viittaa siihen, että jo vähäinen kannabiksen käyttö muuttaa nuorten aivojen rakennetta. Tällä voi olla seurauksia nuorten tunnetaitoihin ja muistiin.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että nuoruusiässä käytetty kannabis voi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen, mielenterveyteen ja kognitiiviseen suoriutumiseen. Runsas kannabiksen käyttö huonontaa muistia ja oppimiskykyä pysyvästi. Pitkään jatkuva kannabiksen käyttö altistaa ahdistus- ja masennushäiriöiden kehittymiselle ja skitsofrenialle.

Vähäisestä kannabiksen käytöstä on tähän mennessä ollut niukalti tutkittua tietoa. The Journal of Neuroscience -julkaisussa ilmestynyt tuore tutkimus esittää, että jo muutama huumesätkä aiheuttaa rakenteellisia muutoksia nuorten aivoissa. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa Medical Xpress sekä Live Science.

Vähäinen käyttö muutti aivoja

IMAGEN-pitkittäistutkimuksen osaioon osallistui 46 alle 14-vuotiaana kannabista kokeillutta nuorta Irlannista, Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta. Osa oli käyttänyt huumetta kerran tai kaksi, osa ei kertaakaan. Tutkijat kuvansivat osallistujien aivot ja huomasivat, että jo vähäinen kannabiksen käyttö näkyi teinien aivoissa.

Kun tupakoinnin ja alkoholin mahdolliset vaikutukset aivoihin poissuljettiin, näytti kannabiksen kokeilu olevan yhteydessä lisääntyneeseen harmaan aineen määrään nuorten aivoissa. Tavallisesti aivojen harmaa kuorikerros ohenee nuoruudessa.

Kannabis vaikuttaa harmaaseen aineeseen, sillä siellä sijaitsevat kannabioidireseptorit, joihin kannabiksen psykoaktiivinen THC-aine sitoutuu. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että jo vähäinen kannabiksen käyttö häiritsee aivojen luontaista kehittymisprosessia.

Suurimmat kannabiksen polton aiheuttamat muutokset näkyivät mantelitumakkeessa ja hippokampuksessa. Kyseiset aivojen osat vastaavat tunnereaktioista ja muistitoiminnoista. Jo muutama kannabiskokeilu näytti kokeissa vaikuttavan nuorten hahmottamiskykyyn ja hidastavan tehtävistä selviytymistä sekä psykomotorisia taitoja.

Kannabiksella lukuisia terveyshaittoja 

Vaikka nyt julkaistu tutkimus on pieni, on löydökset otettava vakavasti. Kannabiksen käyttö on yleistynyt niin Suomessa kuin maailmalla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monet osavaltiot ovat viime vuosina laillistaneet kannabiksen käytön.

Kannabis aiheuttaa terveyshaittoja muuallakin kuin aivoissa. Polttamalla nautitun kannabiksen pitkäaikaishaitat ovat samankaltaisia kuin tupakalla. Kannabikseen voi kehittyä lisäksi psyykkinen riippuvuus, jolloin käytön lopettamisesta seuraa vieroitusoireita, kuten ärtyisyyttä, uniongelmia, aggressiivisuutta, masentuneisuutta sekä laihtumista.

Raskauden aikana käytetty kannabis on riskialtista sikiölle.

Lue myös:

    Uusimmat