Mustuneet keuhkot, sikiövauriot - tältä näyttävät tupakoinnin terveyshaitat alastomille kehoille maalattuina

Ihmiskehoihin tehdyt maalaukset esittelivät tupakoinnista koituvia haittoja Porissa.

Suuri syöpäriski, heikompi keuhkojen toiminta ja rypistyvä iho. Tupakka aiheuttaa valtavasti haittaa terveydelle. Monet näistä terveyshaitoista kätkeytyvät ihon alle, mutta nyt ne ovat nähtävillä. Torstaina 16. heinäkuuta Porin keskustassa ohikulkijoita hätkähdyttivät kaksi vartalomaalattua mallia. Heidän kehoistaan näkee, kuinka tupakka nakertaa kehoa sisältäpäin.

Body paintingin maailmanmestari Riina Laine maalasi mallien iholle esimerkiksi tupakoinnin sairastuttaman sydämen ja tummentuneet keuhkot. Tempauksen takana on lääkeyhtiö Pfizer.

Tupakan sisältämä koukuttava nikotiini ja muut yli 5000 kemiallista yhdistettä aiheuttavat elimistölle valtavasti haittaa. Nikotiiniriippuvuus on sairaus, joka voi luoda nopeasti heroiinin kaltaisen riippuvuuden. Sen vuoksi tupakoinnin lopettaminen ilman apua onnistuu vain harvalta.

Tupakointi aiheuttaa vuosittain yli 6000 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Syöpätaudit, sydän- ja verisuonitaudit, sikiövauriot ja aivohaveri ovat kansanterveydellisesti merkittävimpiä tupakkasairauksia.

– Lopettaminen kannattaa, sillä savuttomuuden terveyshyödyt ilmaantuvat nopeasti lopettamisen jälkeen. Hapenottokyky ja hajuaisti kohentuvat jo muutamissa päivissä. Tupakoinnin lopettamiseen kannattaa pyytää apua terveydenhuollon ammattilaiselta, sanoo Pfizerin vanhempi tieteellinen asiantuntija Kari Linden.

Lue myös:

    Uusimmat